İncelemeZ - OG

Starship Troopers: Extermination – İnceleme

0

Offworld tarafından yayınlanan ve geliştirilen efsane film serisinin oyun uyarlaması Starship Troopers: Extermination 11 Ekim’de tam sürüm olarak bizlerle buluştu! Güçlü bir hikâye geçmişi ve derinliği olan Starship Troopers oyununa gelin hep birlikte bir göz atalım.

Starship Troopers: Extermination

Aslında bakarsak Offworld birinci şahıs taktik nişancı oyunu yapma konusunda tecrübesiz bir firma sayılmaz. Offworld stüdyosu Squad, Squad 44 ve Beyond the Wire oyunlarını geliştirmiş bir oyun stüdyosu. Bu geliştirme deneyimlerini ise Starship Troopers oyununa aktaramamışlar gibi gözüküyorlar.

1998 yılında çıkışını gerçekleştirmiş kült film serisi olan Starship Troopers oyunu acaba beklenilen beklentiyi karşılayabilmiş mi? Yoksa sadece Starship Troopers markasını sömürecek bir yapım olarak mı karşımıza çıkmış? Bu sorunun kısa cevabı evet ve birazcık hayır. Hadi gelin yavaştan incelememize geçelim.

Starship Troopers: Extermination

Starship Troopers: Extermination hikayesi

Yıldız Gemisi Askerleri (Starship Troopers), Robert A. Heinlein‘ın en meşhur eserlerinden birisidir. Çıktığı andan günümüze kadar en iyi bilim kurgu serilerinden birisi olarak tarihe altın harflerle geçti desek yalan olmaz.

Starship Troopers evreninde bulunan kişilerin “adam” olabilmeleri için askere gitmeleri gerekmektedir. Bir dizi titiz eğitimden sonra katılanlar “adam” hâline gelir ve askerler “adamlar”, uzaylı bir böcek ırkı ile savaşa girdiğinde kendisini ölüm kalım mücadelesi içinde bulur.

Starship Troopers: Extermination

Starship Troopers: Extermination içerisinde ise askere katılmış bireyleri canlandırıyoruz ve böcek ırkının sonunu getirme konusunda elimizden geleni yapıyoruz.

Starship Troopers evreninde her şeyi şiddete başvurarak çözebiliyoruz, bu evrene girmeden önce her şeyin çok ataerkil olduğunu unutmayın.


Mekanikler

Takımı seç asker!

Oyunumuz içerisinde oluşan bütün lobiler toplam 20 kişiden oluşuyor, oyuna başlarken 4 kişilik 5 gruptan birisine girmemiz gerekiyor. Bu gruplar Hellfire, Ifrit, Demon, Nightmare ve Cerberus olmak üzere 5’e ayrılıyor.

Starship Troopers: Extermination

Asker! Sınıfını seçtin mi?

Bir gruplar girdiğimiz zaman ise oyun bizden 6 sınıftan birisini seçmemizi istiyor. Sınıflardan ilki Guardian, Guardian yakın dövüşe ve ağır savaşlara uygun bir sınıf sayılıyor. Guardian oynadığınız zaman Heavy Armor pasif yeteneği ile birlikte daha az hasar alarak hayatta kalabiliyoruz. Demolisher sınıfı ise patlayıcı silahlar ve bombalarda uzman bir sınıf olduğu için düşmanlarımızı havaya uçurabiliyoruz.

Starship Troopers: Extermination

Sniper sınıfı ise ismi üstünde yani keskin nişancı tüfeği ile birlikte uzaktan düşmanlarımızı öldürebilmemize yarıyor, uzaktan savaşmak isteyen oyuncuların seçmesi gereken bil sınıf diyebiliriz. Ranger sınıfı ise daha atik bir sınıf diyebiliriz, makineli tüfek ve jetpackimiz sayesinde düşmanlarımızdan kolayca uzaklaşabiliyoruz. Engineer sınıfı ise çoklu alet edevatı sayesinde düşmanları yakarak ya da turret inşa ederek yok etmenize yarıyor.

Geldik her takımda olması gereken sınıfa, Medic oyunun olmazsa olmazı diyebiliriz. Her takımda bir tane olması gereken Medic siz düştüğünüz zaman sizi kaldırmaya yarayan ve zor durumlarda iyileştirerek hayatta tutan sınıf. Bu sınıf gerçekten oyun içerisinde büyük bir rol oynuyor.

Düşman geliyor! Çabuk duvarla yap!

Starship Troopers: Extermination içerisinde Fortnite gibi inşa yapma mekaniği var, bu mekanikle birlikte bölge savunma görevleri geldiği zaman spesifik alanlara duvarlar ve turretlar inşa edebiliyoruz. Bu bölgeler dışında inşa yapamadığımız için ise spesifik olarak oyunu çok fazla etkiliyor diyemeyiz. Kısacası böyle bir mekanik var fakat oyunu çok etkilemiyor.

Starship Troopers: Extermination

Pekii oyun içerisinde neler yapabiliyoruz? Uzun duvar, kısa duvar, sığınak, turretlar, gözlem kuleleri ve mermi deposu yapabiliyoruz. Bunların hepsinin kendisine has sağlık değerleri ve kullanım limitleri var. Böcek ordusu tarafından bunlar hasar alabiliyor ve kırılabiliyorlar.

Starship Troopers: Extermination

Oyun modları çok çeşitli olmamış.

Starship Troopers: Extermination oyununun en zayıf kaldığı yerlerinden bir tanesi oyunun modlarının çeşitliliğinin çok az olması, oyuna girdiğiniz zaman yaptığınız etkinlik sayısı gerçekten çok az. Girdiğiniz bir harita içerisinde belirli düşman gruplarını öldürmeniz ve öldürdüğünüz düşman bölgesini korumanız gerekiyor. Böylelikle o bölgeyi düşmanlardan temizleyip bir sonraki bölgeye ilerliyorsunuz, bir sonraki bölgede ise yaptığımız şey spesifik bazı şeyleri örneğin jeneratörü tamir etmek ve bu sırada düşman ordusuna karşı hayatta kalmak. Bu görevi tamamladığınız zaman ise bir sonraki bölgeye geçiyorsunuz ve belirli görevleri tamamlamaya çalışıyorsunuz.

Starship Troopers: Extermination

Starship Troopers: Extermination oynarken çok zevkli hissettirmiyor, oyunun sizi ödüllendirme mekanizması gerçekten çok zayıf olmuş desek yeridir. Yaptığınız şeyler sizi ödüllendirmekten daha çok size yük gibi geliyor. Spesifik objektifleri tamamladıktan sonra belirtilen başka bir objektife koşuyorsunuz. Yan içerik ve oynanış çeşitliliği gerçekten tatmin edici değil.

Bu oyunu oynarken istediğiniz şey içerikleri deneyimlemek ise bir tık istediğinizi alamayacaksınız diyebiliriz, oyun daha çok Starship Troopers filmini ya da kitabını çok seven kişilere hitap ediyor diyebilirim. İçerik eksikliğinin yanı sıra oyun içi kozmetik fiyatlandırması gerçekten çok adaletsiz olmuş.

Starship Troopers: Extermination

Oyunun global satış fiyatı $49.99 dolar bunu unutmamakta fayda var, Türkiye için MEA bölgesi fiyatlandırması ise $24.99 dolar olsa bile kaplama almak isterseniz tanesini ekstra $5.79 dolar bandından alabilirsiniz. Bu fiyat karşılığında ise oyunun size verdiği tek içerik renk paketinden başka bir içerik değil.

Her yaratık tecrübedir asker!

Oyun içerisinde öldürdüğünüz her yaratık size belirli seviye puanları veriyor, bu puanlar ile oyuna girdiğiniz sınıf seviye atlıyor, bu puanlarla spesifik yetenekler ve silahlar açabiliyor. Örnek vermek gerekirse Demolisher sınıfı ilk başta sadece bomba atarla başlarken ileri safhalarda ağır makineli silah açabiliyor.

Starship Troopers: Extermination

Seviye atlamanın bir diğer olayı ise seçebildiğimiz küçük özelliklerden oluşuyor. Engineer sınıfı 15 seviyeye ulaştığı zaman işinizi çok ama çok kolaylaştıracak taşınabilir turret ile ödüllendiriliyor. Bu silah ile birlikte korumanız gerek yere adaleti getirebiliyorsunuz! Unutmayın bu oyun içerisinde şiddet her ama her şeyi düzeltiyor.

Askerler! Nerdesiniz?! ASKER!

Geldik en ama en büyük soruna, bu sorun yüzünden oyunu oynamak gerçekten çok zor. Pekii bu sorun ney mi? Starship Troopers: Extermination oyunu multi platform yani bütün platformların (PC, PS ve Xbox) ortak eşleşme havuzu olan bir oyun olmasına rağmen oyun içerisinde eşleşmek gerçekten çok zor! Oyun bulması için toplam 16 dakika beklemişliğim bile var,

Starship Troopers: Extermination

Starship Troopers: Extermination içerisinde eşleşmek gerçekten çok zor diyebiliriz. Aktif olarak (10/27/2024) Steam üzerinde toplam 734 kişi bu oyunu oynuyor. Oynayan kişinin çok az olması ise eşleşmenin çok uzun sürmesi ve aynı kişiler ile oyun oynama ihtimalinizi çok arttırıyor. Asker sayımız az ise bütün böcek ırkını nasıl yok etmemiz gerekiyor?

Asker! Öldün mü? Amaaan çok önemli değil!

Starship Troopers: Extermination oyununun en büyük açıklarından birisinin ise ölmenin size hiçbir şey kaybettirmemesi diyebiliriz, oyun içerisinde öldüğünüz zaman yapmanız gereken tek şey 30 saniye bekleyip tekrardan canlanmak. Yaratıklar sizi çok kolay sıkıştırabiliyor fakat ölmeniz çok önemli olmadığı için aşırı rahat bir şekilde ölebilirsiniz.

Starship Troopers: Extermination

Oyun içerisinde ölmek sizi cezalandırmadığı için ölmenizde pek sorun yok, düşmanların içerisine girerek kendinizi bomba ile patlatabilirsiniz. Demolisher sınıfı ise kendi patlamasından hasar görmediği ya da takım arkadaşlarına hasar vermediği için adalet dağıtmanızda hiçbir sorun olmuyor. Bombaları at ve düşmanların patlamasına tanıklık et!

Grafikler ve optimizasyon

Starship Troopers: Extermination düşük kaplama kalitesine sahip olsa bile garip bir şekilde optimizasyon konusunda sınıfta kalmış gözüküyor, 3080 ekran kartı ile bile yaratıkların çok olduğu yerlerde 10 FPS’e kadar düşebiliyorsunuz.

Starship Troopers: Extermination

Oyun size grafiksel olarak yenilik vadetmese bile optimizasyon konusunda başarısızlığı ve görsel kalitenin günümüz grafiklerinin altında kalması gerçekten kötü hissettiriyor diyebiliriz. Global oyun pazarında $49.99 Dolara çıkan bir oyun olduğunu düşünürsek bu Starship Troopers: Extermination oyununa eksi olarak yazıyor.

Müzikler ve ses tasarımı

Oyuna girdiğiniz zaman sizi Starship Troopers: Extermination ana müziği karşılayacak, bu müzik sizi gaza getirmeye yetiyor desem yeridir. Güzel bir orkestral müzik ile bu atmosfere gireceğinizden emin olabilirsiniz. Starship Troopers: Extermination oyununun güzel müzik seçimleri ile gönüllerimizde bir miktar yer edeceğini söyleyebiliriz.

Değerlendirme

Şimdi geldik en önemli yere, Starship Troopers: Extermination $24.99 dolar bandından satış fiyatını hak ediyor mu? Bu oyuna $24.99 dolar verilir mi? Aslında bakarsak bu oyuna $24.99 dolar vermek bir tık fazla diyebilirim. Starship Troopers: Extermination rakibi olan Helldivers 2‘nin her alanda arkasında kalmış diyebiliriz, çıkmasından bu yana 8 ay geçmesine rağmen Helldivers 2, Starship Troopers: Extermination oyununun tam 39 katı daha fazla oyuncuya sahip.

Starship Troopers: Extermination

Eğer Birinci Şahıs Taktik nişancı oyunu arıyorsanız diğer seçenekleri değerlendirmeniz daha iyi olabilir, Starship Troopers: Extermination ise indirim dönemlerinde ise arkadaşlarınızla birlikte alıp vakit öldürebileceğiniz bir yapım olmuş.

Oyun içi hataları, optimizasyon sorunları, oynanış çeşitliliğinin çok az olması ve kullanıcı sayısının eksikliği yüzünden Starship Troopers: Extermination sınıfta kalmış diyebiliriz.


Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.


product-image

Starship Troopers: Extermination

6

Olumlu Yanları
  • Starship Troopers sevenleri evrene tekrardan çağırıyor.
Olumsuz Yanları
  • Vuruş hissi gerçekten çok kötü
  • Optimizasyon çok can sıkıcı olabiliyor
  • Oynamasa keyifsiz bir yapım olmuş
Can Çiftci
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü - Hayatım boyunca oyun dünyasına büyük ilgi duydum. Oyun dünyasındaki gelişmeleri tutkulu bir şekilde takip etmeye çalışıyorum.

Comments

Leave a reply

Ekim 2024
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Login/Sign up