İncelemeZ - OG

Stray

0

Terkedilmiş Cyberpunk temalı bir şehirde kaybolmuş, yalnız evine dönmeye çalışan bir sokak kedisini yönettiğimiz Stray bugün çıkışını yaptı. Fransa’nın güneyinde minik bir oyun stüdyosu olan BlueTwelve Studio tarafından geliştirilen, Annapurna Interactive’in de yayıncılığını üstlendiği, bulmaca odaklı, üçüncü şahıs kedi macera oyunu Stray’e göz atıyoruz.

  • Stüdyonun gerçek hayattaki kedileriyle tanışın!
  • Cyberpunk bir evrende eşsiz macera deneyimi yaklaşık 5 saat sürecek.
  • Bir kedi olmayı sonuna kadar hissedin!
Stray

Kayıp bir kedinin hikâyesi

Hikâyemiz çok kişinin yaşamadığı unutulmuş, tehlikelerle dolu bir post apokaliptik Cyberpunk şehrinde geçiyor. Stray‘da hedefimiz kontrol ettiğimiz kaybolmuş sokak kedisini yuvasına geri döndürmek. Bunu yaparken de B-12 adında küçük bir drone bize arkadaşlık ediyor. Hikâye genel olarak çizgisel bir yolda ilerliyor bu da benim gibi sıkıcı yan görevlerden ve açık dünya oyunlarından sıkılınlar için büyük bir artı.

Ayrıca bu sadece bizim tüylü dostumuzun hikâyesi değil, aynı zamanda robot arkadaşımız B-12’ninde hikayesini oynuyoruz, bu noktada B-12’nin hikâyesinin ilerleyişini sevemedim karakterimizin hikayesini ilerletmek için haritada çeşitli anı parçaları bulmamız gerekiyor buda benim için birazcık can sıkıcı bir durum oldu. Maceramız boyunca bize saldıran ‘Zurk’ olarak adlandırılan robotlardan kaçmamız ve çeşitli bulmacaları çözmemiz gerekiyor.

Stray ve Zurk adındaki robotlar.

Bir kedi olmak!

Stray ilk duyurulduğundan beri bir kediyi yönetmek herkes için bir soru işaretiydi, çünkü böyle bir deneyim daha önce yapılmamıştı ama Stray bunu Unreal Engine 4 motorunun da yardımıyla çok iyi başarmış durumda, şehrin o karanlık, depresif havası, çevredeki mutsuz halk çok iyi tasarlanmış.

Oyunda bir kedinin esnekliğini atletizmini sonuna kadar hissediyorsunuz, Aynı gerçek bir kedi gibi istediğiniz zaman miyavlıyor, kafanızı kutuya sokuyor, sokaktaki insanların yanında uyuyabiliyor, duvarlara ve halılara tırtık yapabiliyorsunuz aynı zamanda beklenmeyen dar alanlardan geçmek, uzaklara zıplamak, çatıdan çatıya gezmek ve dahası gibi etkileşimlerle Stray kedi olmayı sonuna kadar hissettiriyor.

Stray

Eksik bulmak çok zor

Gerçekten Stray deneyimimi düşündüğümde bir eksik bulmak çok zor, teknik hatalar yok denecek kadar az oynanış süresi yeterli. Ama yine de değinilmesi gereken bir kaç konu var, platform kısımları yer yer sıkıyor ve kedimizin biraz daha çevik mekaniklere sahip olmasını isterdim, ayrıca oyunun platform ögeleri ve kaçış bölümleri birazcık fazla kolay geldi.

Bir de oyundaki bazı yan hikâyeler havada bırakılmış, bir sonuca ulaşmamış durumdaydı, Stray içindeki yan karakterlerin geçmişlerini, nasıl bu hale geldiklerini öğrenmek ve Stray’in evreni hakkında biraz daha bilgi edinmek isterdim.

Stray kaç saat?

Stray yaklaşık 5 saat sürüyor, bir macera oyununa göre yeterli bir süre, yine de etraftaki toplanan eşyalarla farklı etkinliklerle bu süreyi 1-2 saat daha uzatma imkanınız bulunuyor.

Stray konsol ve PC fiyatı

Oyun Steam üzerinde 160TL, PlayStation üzerinde 259 TL. Aynı zamanda Stray PlayStation Plus içerisinde ücretsiz bir şekilde bulunuyor.

Stray

Tatlı detaylar

BlueTwelve Studio’nun gerçek hayattaki kedileriyle tanışın: Stüdyo kurucuları Koola ve Viv’in kedisi Murtaugh. Animasyonlar için referans Oscar ve Jun, Tao, Litchi…

Değerlendirme

Stray neredeyse kusursuz bir macera oyunu, post apokaliptik bir dünyada bu karanlık şehrin havasını ve bir kedi olmanın zorluğunu sonuna kadar hissettiriyor. Bunu da güzel, duygusal, basit bir hikaye ile birleştirince ortaya gerçekten mükemmel bir oyun çıkıyor. Oyunun Türkçe dil desteği olması ve fiyatının nispeten yeni çıkan oyunlara göre ucuz olması da Türk oyuncular için gerçekten büyük bir artı, oyunun kolaylığı, sıkıcı bir kaç platform ögesi dışında ilginç bir macera deneyimi ve bununla bağlanan kaliteli bir hikâye istiyorsanız Stray’i kesinlikle denemelisiniz.


product-image

Stray

8.9

OLUMLU YANLARI
  • Şehrin karanlık teması mükemmel yansıtılmış.
  • İlginç ve duygusal hikaye.
  • Bir kedi olmanın verdiği farklı oynanış ve mekanikler.
  • Hikayenin gereksiz yan etkinliklere detaylara boğmadan çizgisel bir şekilde aktarılması.
  • Türkçe dil desteği olması.
OLUMSUZ YANLARI
  • Platform ögeleri sıkıyor
  • Bazı hikayeler yarım kalıyor
  • Kaçış bölümleri ve platform kısımları fazla kolay.
Ege Muslu
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Ekim 2024
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Login/Sign up