İnceleme

Supermarket Simulator – Erken Erişim İnceleme

0

Basit ama konu işleve geldiğinde saatlerinizi çalabilecek; esnaf, tamirci ve emlakçı temalı simülatör oyunlarının arasına eklenen Super Market Simulator, çok ufak bir kitlenin çapını aşarak çok büyük sayılara doğru ilerlediği bir yapım olarak karşımıza çıktı. Simülatör oyunlarından keyif alanların dışındaki oyuncuları da teması dahilinde çekebilen bu oyuna daha yakından bakmak ise artık şart oldu diyebilirim, biz de sizler için inceledik.

Supermarket Simulator

Bağımsız oyun stüdyosu Nokta Games tarafından geliştirilen ve 20 Şubat 2024’te de PC platformuna gelen Supermarket Simulator, kısa sürede oyuncuların vazgeçilmez oyunlarından biri oldu. Oyun Steam’deki 50 bin incelemeden yüzde 93’ü kadar olumlu geri dönüş almayı başardı.

Gamalytic’e göre oyun lansmanın ardından bu yana 2.6 milyon kopyası satmış durumda. Bu rakamları simülasyon türündeki oyunlar minvalinde değerlendirdiğimizde neredeyse House Flipper’a yaklaşmış olduğunu ve birçok yayıncıyla ün kazanmış olan Gas Station Simulator, Contraband Police gibi oyunları da büyük bir farkla sollamış olduğunu görüyoruz.

Supermarket Simulator – İlk Günler

Oyuna kendi ufak bakkalınızı açarak başlıyorsunuz, ilk günler sınırlı kaynaklarınız olduğu için ancak makarna, yağ, un vb. temel gıdaları toptancıdan sipariş geçip, raflara dizebiliyorsunuz. Sattığınız ürünler birkaç dolar değerinde olmasından ve pek de yüksek kâr marjı bırakan şeyler olmamasından ötürü başlangıç cironuz maliyet, kira, fatura gibi giderleri karşılamaya yetse de net kazancınız ile alabileceğiniz aksiyonlar sınırlı oluyor. Alışveriş yapan her müşteri ile işletme seviyeniz yükseliyor ve mağazanızdaki ürün yelpazenizi genişletebilmek için çeşitli lisanlara ve buzdolabı, derin dondurucu gibi eşyalara erişim kazanıyorsunuz. Oyunda bir süre boyunca kasiyer çalıştırmanız mümkün olmamasından mütevellit para üstü vermek ve kart geçmek konusunda elinizi çabuk tutmayı öğrenmeniz gerekiyor zira siz mağazanızı büyütüp, gerçekten bir süper markete doğru evrildikçe müşteri portföyünüz de bir o kadar hızla büyüyor ve insanlar akın akın gelmeye, kasanın önünde kuyruklar oluşturmaya başlıyor.

Akşam dükkanı kapattıktan sonra kendinizi gün içerisinde gelen malların boş kolilerini toplayıp çöpe atarken bulduysanız bilin ki artık dükkan sahibi ile konuşup, yan dükkanı da kiralayarak depo olarak kullanmaya başlamanızın vakti gelmiştir, hatta bir de kapı ile dükkanları birbirine bağladınız mı on numara olur. Gerekli sermayeyi karşıladıktan sonra mağazanıza gelen müşterilerin alışveriş deneyimini kişiselleştirmek adına boya, badana işlerine girebilir, parkeleri sökebilir ve hoparlörler bağlayarak çeşitli enstrümantal müzikler açabilirsiniz. Oyunda hoparlör koyarak açabileceğiniz “asansör müziği” türündeki bu parçalar haricinde bir müzik mevcut değil, geriye kalan ses efektleri ise olması gerektiği gibi, göze çarpan çok iyi veya çok kötü denilebilecek bir detayı bulunmuyor.

Grafikler

Grafikler ve dokular ise Unity ile yapılmış bir simülasyon oyunundan bekleyebileceğiniz gibi, yani elbette tekrar eden NPC modelleri ve gözlerini dahi kırpmadan boşluğun içine bakan yüzler var fakat bu tür oyunlarda önemli olan oynanış olduğu için üstüne düşmeye gerek bile yok açıkçası.

Yapımcıları oyunu hızla geliştirmeye devam ediyor ve yaptıkları son açıklamaya göre yakında sanal siparişler, teslimatlar, hırsızlık ve güvenlik gibi çeşitli yeni oynanış öğeleri ve mekanikleri de eklenecekmiş, motokurye bile olabiliriz belki bu gidişle.

Supermarket Simulator

Değerlendirme

Kısacası gittikçe gelişmeye ve genişlemeye devam eden bir oyun var karşımda ve bu simülasyon oyunlarına vakit ayırmamayı tercih eden benim bile aklımı çeliyor. Bir yerden sonra faturalarla uğraşmak, para üstü vermek ve raf düzenlemek bile ilginç bil şekilde keyif vermeye başlıyor. Oyun henüz erken erişim aşamasında olmasına rağmen bu haliyle bile uzun süre yeterli olacak niteliklere ve oldukça bağımlılık yapıcı bir oynanış döngüsüne sahip, tıpkı Stardew Valley’de “son bir gün daha” diyip, ekranın başında saatlerinizi harcadığınız gibi, bu oyunda da zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız.

Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.

Oyun Günlüğü
Türkiye'nin yeni nesil oyun haber sitesi. 2020'den bu yana Türkçe ve İngilizce web sitelerimiz ve dijital dergimizle sizinleyiz! - Reklam ve işbirliği için mail atabilirsiniz.

Comments

Leave a reply

Ekim 2024
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Login/Sign up