Başkan olsam şunu yapardım dediğinizi duyar gibiyim. Evet tam istediğiniz oyun bu demek isterdim ancak oyun yarım çıkmış… Tam olarak bitmemiş gibi… Strateji ve simülasyon oyun serisi SuperPower’ın yeni oyunu SuperPower 3’e tüm hatlarıyla göz atıyoruz…
- 196 oynanılabilir devlet! Tabii çok bir beklentiniz olmasın…
- Ne beklendi ve ne oldu? Lansman günü oyuncular büyük hayal kırıklığı yaşadı!
Sherbrooke merkezli Kanadalı video oyun şirketi GolemLabs tarafından geliştirilen ve THQ Nordic tarafından da 7 Ekim’de yayımlanan SuperPower 3, serinin uzun zamandır beklenen oyunuydu. Lansman günü oyuncular resmen hüsrana uğradı! Gelin şimdi oyunun ara yüzüne, oynanışına ve neden sevilmediğine bakalım.
SuperPower 3 inceleme
SuperPower 3 ilk girişte ana menüde tek ve çok oyunculu seçeneklerini sunuyor. Tek oyuncudan devam ediyorum. Açılan menüde senaryolar, devletler ve profilleri mevcut. Nükleer programını tamamlamış İran’dan Ukrayna krizine, 3. Dünya Savaşı’ndan Türkiye İslam yönetimine kadar 15 farklı senaryo mevcut.
Senaryolar haricinde dünyanın fethini konu edinen sandbox oyunundan devam ediyorum. Seride en hoşuma giden de budur aslında. Kendi yönetimimi kurup dilediğim gibi ülkeme yön vermek…
Oyuna başlamadan bir ayarlama daha yapmamız gerekecek. Karakter oluşturma ekranı bizi karşılıyor. Burada birden çok seçenek mevcut. Karakterinizin cinsiyetini, ırkını, ten ve göz rengini, saçlarını ve giysisini ayarlayabiliyorsunuz.
2018 yılında başlayan dünya simülasyonunda öncelikle bir karakter oluşturuyor ve oyuna giriş yapıyoruz. Türkiye ile yeni bir maceraya başlıyoruz.
SuperPower 3 ilk bakış!
Oyuna seçimleri kazandığımızın haberiyle başlarken bir haber daha geliyor. Ekonomik sorun! Evet bu noktadan sonra kararlarımız ülkemizin geleceğini değiştirecek… Peki gerçekten öyle mi?
Haritaya yaklaştığımızda silahlı kuvvetlerimizi görüyoruz. üstteki paneller boş. Aşağıdaki menülere göz attığımızda öncelikle nüfus, kültür ve destek kısımlarını görüyoruz. Ben bu oyunumda özgürlükçü ve barışçıl bir yönetim sergilemeye çalışacağım. Hemen internet erişimini kısıtlıdan tam özgürlükçü bir seviyeye getirerek ilk kararımı veriyorum. Destek kısmından bunu yaptıktan sonra ülkeyi tanımaya çalışıyorum.
Kültür panelinde ülkede Çerkez, Boşnak, Arnavut yokmuş gibi yüzde 18 Kürt nüfusa karşı yüzde 81 Türk nüfus kültürü ekranıyla karşılaşıyorum. Tabi bunlara eleştirim, oyunun bir yönetim oyunuysa tüm detayları belli ölçülerde yansıtmasını istememdir… Hepsi kardeşimiz. 🙂 Politik bir söylem yok.
Oyunda Türk kültürü haricindeki kültürleri yasal olmayan olarak da işaretleyip baskılayabilirsiniz. Nüfus kısmına bir diğer müdahale edeceğimiz noktada göç. Bu da Türkiye’nin açık olarak belirtilmiş ben de açık tutuyorum 🙂 (Kötü kötü gülüyorum, yoksa aynı hatalar mı yapılacak?)
Politika kısmında ise hükümet, tarih, yakınlık ve yasalar yer alıyor. Hükümet bölümünde seçimlere müdahale edebilir, dört partiden herhangi birini de seçimlere katılmasını engelleyebiliriz. Yasalar ise tamamen size kalmış durumda. Çok bir seçenek yok; Özgür konuşma, gey evliliği, özgür toplantı gibi 6 seçenek üzerinde karar verebiliyoruz. Böyle bir oyunda gerçekten kötü bir durum.
Bizi bu kısımda en çok ilgilendiren ise uluslararası ilişkiler… Hadi gelin ABD ile ilişkilerimize göz atalım.
Sizin de gördüğünüz gibi ilk bölümde devletleri görüyoruz. Herhangi birine tıklayınca sağdaki paneller ülkelere göre değişiyor. ABD ile statümüz. Yüzde 68’deki ilişkimiz yer alıyor. Ve ardından 5 farklı anlaşma görünüyor. Şu an elçilikler açılmış ve ticari bir anlaşma mevcut. Son bölümde ise ABD hükümetinin istikrarı seçimlerine ne kadar süre kaldığı yer alıyor. Altta ise ticari faaliyetlerin açık olduğu belirtilmiş. Ambargo uygulandığında ise bu kısım kırmızıya dönüyor.
Evet bu bölümde de 5 anlaşma yapabiliyoruz. Ancak üsteki artı işaretinden daha fazla da anlaşma seçeneği görebilirsiniz. Ara yüz çok kötü. Açıkçası beğenmedim. Neyse, bu kısımda da statü kısmında; ittifak, barış, ateşkes ve savaş seçenekleri yer alıyor. Devlet olarak karşılıklı anlaşmalar mevcut; Büyükelçilikten, ambargoya beş seçenek, Materyal de ise parasal anlaşmalardan, askeri yazılım ve teknoloji anlaşmasına, Özel diye ayrılan kısımda da toprak istemeden, askeri yardım talebi bulunuyor.
Ara yüz tanıtımı ekonomi ile devam ediyor. Bu kısım iki ana başlıkta gösterilmiş durumda. İlk kısım sektörüler, ikincisi ise bütçe. Sektörler kısmında doğal kaynaklardan başlıyoruz. Burada gıda, enerji, doğal kaynaklar ve kötü alışkanlıklar var. Hemen doğal gaz ve kötü alışkanlık kısmındaki kenevir, alkol ve sigaraya el atıyorum. Keneviri yasal yaptım bile 🙂 Ekonomiyi kurtarmaya çalışıyorum. İkincil bölümde üretim ve endüstri var. Üçüncül alanda servis, lüks ve araştırma mevcut. Bu alanları anlamanız için bir süre takip etmeniz gerekiyor. Aldığınız kararlar bir anda karşılığını vermiyor. Aylar ve yıllar geçmesi gerekiyor.
Bütçe’de gelir bölümünden vergileri yüzde 30’a yükselttim ve kâra geçmeye başladım. Ancak çevre, sağlık, propaganda, sivil araştırma gibi konularda da bütçeyi kıstım. Rusya’yla yaptığım silah anlaşmasını iptal ettim.
Askeri panel ise teknoloji, güç ve gizli servis olarak üç bölüme ayrılmış. Teknoloji kısmını tam çözemedim. Hatta bu bölümde bazı araçların ekran görüntüleri dahi yoktu. Oyunda hatalar mevcut. Askeri kısımdan çok bir şey anlayamadım…
SuperPower 3’te kötü oynanış
Yukarıda anlattıklarım gösterge panelleriydi. Oyunda bir dizi değişikliği buralardan yapabiliyorsunuz. Şimdi oynanışa baktığımızda birim hareketleri, grafikleri ve yapay zekayı yerden yere vurmak istiyorum. Kötü.
Yaptığımız anlaşmalarla Polonya’ya kadar askerlerimi hareket ettiriyorum. Birlikleri detaylı olarak görebiliyoruz. Gelelim savaşa…
İncelemeyi savaşmadan bitirmek istemedim. Ermenistan’a savaş ilan ettim. Ve ardından müttefiki Rusya’da savaşa katıldı. Burada yapmanız gereken birliklerinizi doğal olarak savaş pozisyonuna almanız. Savaşlar iki kuvvetin çarpıştığı alanlardaki kuvvetlerin karşılaşmasıyla gerçekleşiyor. Doğu cephesinde Ermenileri eziyorum. Çünkü Türkiye’nin de çok ciddi bir askeri gücü var. Suriye cephesi Rusya savaşa katıldığı için açılıyor ve Rusya, Kilis ve Hatay’a giriyor… Doğu’daki birlikleri sonra buraya kaydırıp orayı da kurtarıyorum.
Rus kuvvetlerini bölmek için Kırım’a da çıkarma yaptım. Burada da galibiyet yaşadık. Gelen Rus birliklerini de Karadeniz’deki deniz kuvvetlerimiz önledi. Kuzey’den gelen Rus akınlarına karşı güneydeki birliklerimizi Kastamonu’ya konuşlandırdım.
Tanklar çok etkili. Hava kuvvetlerini kontrol etmek de önemli, zorlandım. Ama gayet iyi bir savaştı. Hoşuma gitti. Ancak optimizasyon sorunlarıyla karşılaştım. Keşke haritaya biraz daha yaklaşma imkanımız olsaydı. Daha etkileyici bir savaş atmosferi olurdu.
Değerlendirme
Lafı fazla uzatmadan SuperPower 3 neden kötü diyerek bitirelim. 140 TL değerindeki oyunumuz serinin son oyunu, yani iki oyun tecrübesi yaşamış bir seri… Ancak ara yüz, paneller ve grafik çok kötü durumda. Steam’de 596 kullanıcı inceleme yapmış. Ve sadece yüzde 7’si ki bu Steam oyuncuları bu konuda eli açıktır, olumlu olarak yorum yapmış. SuperPower 3 belki de bu yılın en kötü oyunu olarak tarihe geçecek…
Seriyi takip eden arkadaşlarımızın yorumlarını okudum hatta canlı yayınlarını da takip ettim. Optimizasyon şikayeti ve büyük bir hayal kırıklığı var. Oyunu iade edenlerde oldukça fazla. Bakalım belki oyunu kurtarırlar. Takip edeceğiz.
Oyunu seviyorsanız denemek istiyorsanız bir süre daha beklemenizi tavsiye ederim. Bize bu incelemeyi yapma imkanı verdiği için THQ Nordic’e de teşekkür ederiz.
Comments