Re-Logic tarafından 16 Mayıs 2011’de piyasaya sürülen aksiyon, macera ve rol yapma oyunu Terraria, 35 milyon kopyadan fazla satmış durumda.
Terraria: Journey End güncellemesinden sonra geliştirmesi resmi olarak biten oyun, geliştiricilerinin belirttiği gibi bundan sonra sadece dengeleme (balancing updates) değişiklikleri dışında yeni içerik gelmeyeceğini söylemişlerdi fakat Terraria oyuncularını Don’t Starve isimli başka bir oyunla crossover yaparak şaşırttı.
Bizde Oyun Günlüğü olarak milyonların gönlünü fetheden Terraria oyununa göz atıyoruz.
- Uzun süreli sandbox deneyimine hazır olun!
- Birbirinden farklı bosslar ve yaratıklar.
- 2D Minecraft gibi.
- Grind, grind, GRIND!!!
- Steam üzerinde 744,716 kullanıcı incelemesinde %98 olumlu! (09.04.2022)
Terraria, 2 boyutlu sandbox bir oyun, oyunumuzun içerisinde inşa (building), crafting ,combat, surviving ve mining yapabilirsiniz hatta bu eğlenceyi multiplayer arkadaşlarınızla oynayarak da çıkarabilirsiniz.
Algoritma tarafından oluşturulan Terraria dünyasını keşfetmek veya kendinize ait kocaman bir ev inşa etmek ya da gördüğünüz bir mağaranın derinliklerini keşfetmek! Hayır durun! Hepsini birden yapabilirsiniz.
18 özel boss ve 12 farklı etkinlikten oluşan Terraria’nın dünyası size kesinlikle eşsiz bir deneyim sağlayacak. Etrafı keşfederken dikkatli olun! Unutmayın! Oynarken neredeyse her şey sizi öldürmeye çalışacak, Ölmemek için kendinize en iyi zırh setini ve hoşunuza giden türdeki silahınızı kullanmayı unutmayın!
2021 Steam Ödülleri’nin, Aşk ile devam ettiren oyunlar ödülünü kazanandı.
Oyun Günlüğü
Klaslar
Terraria’da sabit bir klas ya da yetenek ağacı bulunmuyor. Ama oyunda 4 kategoride hasar verebildiğiniz silahlar var! Melee, ranged, magic ve summoning kategorisi altında 4 klas seti mevcut.
Klasların kendilerine ait güçlü noktaları ve zayıf noktaları var! Örneğin summoner alt kategorisindeki zırhların savunma değerleri çok düşük olduğu için bu sizin çok hızlı ölmenize neden oluyor! Mage ise bu durum biraz daha iyi!
Summoner klasından biraz daha fazla zırhı olduğu için mage biraz daha fazla yaşıyor! Oyundaki en yüksek savunma değeri ise melee kategorisindeki zırhlar ve aksesuarlarında bulunuyor!
Kısacası gerekli materyallerin varsa ve kullandığınız klastan sıkıldıysan! Değiştir! Yeterince materyalin yok mu? O zaman biraz daha grind (Oyunlarda sürekli aynı eylemleri yaparak karakterinizi güçlendirmek)!
Açık dünya
Terraria’nın açık dünyası rastgele yaratıldığı için herkes için farklı bir deneyim sunuyor, farklı seedler girerek dünyanın yaratılışını değiştirebilirsiniz
Oyunda Crimson ve Corruption olmak üzere iki farklı biyom seçebiliyorsunuz, biyom seçerken iki farklı boss arasında seçim yaptığınızı unutmayın!
Aynı zamanda ise oyunu Expert modunun üstünde oynarsanız oyununuzun süresi uzuyor ve belirli bir yerden sonra oyun dünyanız değişiyor!
Terraria’da yarattığımız dünya dikey ve yatay yönde keşfetmeye müsait olduğu için yapacak çok fazla etkinlik var! Boss çeşitliliğinin de fazla olmasının verdiği ferahlıkta sizi oyunu oynarken sıkmama konusunda gerçekten başarılı.
İnşa etme (Crafting)
Terraria evreninde yapabileceğiniz yüzlerce craft (üretilebilecek eşya) var! Oyun sizi meşgul tutabilmek için gerçekten emek göstermiş.
Üretim yapabilmeniz için bazı aracı çalışma masalarının yanında durmanız lazım, potion (iksir) yapabilmek için ise workbench (çalışma tahtası) üzerine bir adet boş bottle (şişe) koymanız gerektiğini ise unutmayın!
Terraria’da toplam 35 farklı zırh seti buluyor! Her zırh setinin kendine ait özellikleri olduğu için mümkün olan en güçlü zırh setinden ziyade sizin işinize yarayan seti yapmayı unutmayın. Bu arada! Yeterince wooden platform yapmayı da unutmayın!
Bosslar
Terraria’da her birisinin kendine özel yapay zekası olan toplamda 18 özel boss bulunuyor, bu bossların bazılarının sizi terleteceğini gönül rahatlığı ile söyleyebilirim! Bu yüzden bosslara girmeden önce tüketilebilir eşyalarınızı tüketmenizi tavsiye ediyoruz! Ünlü şarkı yazarı Samuel Lover’ın söylediği gibi ‘Better safe than sorry’ (Tedbir almak üzülmekten iyidir).
Oyun içerisinde her boss için arena yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz! Eğer güzel bir arenanız yoksa etraftaki nesnelere takılabilir ya da ufak bir takılma sonucu ölebilirsiniz. Bu yüzden wooden platformlar bizim Terraria yolculuğundaki en yakın dostlarımızdan birisi!
Aksesuarlar
Terrria’da yüzlerce aksesuar bulunuyor! Bu aksesuarlar size pasif özellikler sağlıyor fakat bazılarının aktif özellikleri de var!
Terraria içerisinde çok fazla aksesuar barındırdığı için sizin sevdiğiniz şekilde oynamanıza yardımcı oluyor, mage iseniz Mana Flower aksesuarını takarak mananız bittiğinde otomatik olarak mana potion kullandıra bilirsiniz ya da Lucky Horseshoe aksesuarını kullanarak fall damage derdinden kurtulabilirsiniz!
Yaptığınız çoğu aksesuarın bir üst geliştirmesi olduğunu unutmayın! Örneğin Climbing Claws ve Shoe Spikes aksesuarlarını Tinkerer’s Workshop aracılığı ile birleştirirseniz elinizde Tiger Climbing Gear oluşacak! Bu sizin duvarlara tutunmanıza yardımcı olacağı için madenleri gönül rahatlığı ile keşfedebileceksiniz.
Silahlar
Terraria’da 4 farklı alt türe ait toplamda 556 adet silah bulunuyor! Klasların hakkında yukarıda bahsetmiştik. 556 adet silah türünden istediğinizi kullanabilirsiniz.
Terraria silah çeşitliliği konusunda gerçekten başarılı bir oyun neden mi? Çünkü herkese hitap eden bir silah bulabiliyorsunuz da ondan! Nişan almakta çok mu kötüsünüz? Hep ıskalıyor musunuz? O zaman summoner klası altındaki silahlar sizin için en silah seçeneği!
Hayır summoner ile çok mu ölüyorsunuz? O zaman melee klası altındaki silahları denemeye ne dersiniz? Yoyolar mesela? Hayır ben biraz daha menzilli bir şeyler istiyorum mu diyorsun? O zaman mage tam sana göre! Hayır ben mage’de oynamak istemiyorum mu diyorsun? O zaman hibrit bir build yapabilirsin!
Müzikler
Terraria’nın müzikleri Scott Lloyd Shelly tarafından hayata geçirilmiştir. Terraria oynarken kendinizi bir süre sonra istemsizce * bip bup bup bip bip bip bip bubububup bup* derken bulabilirsiniz, oyunun muzikleri o kadar sevimli ki bazı zamanlarda kendinizi garip sesler çıkarırken bulabiliyorsunuz özellikle Overworld Day müziğini mırıldanırken.
Kötü yanları
Gelelim Terraria’nın kötü yanlarına, her şeyden önce oyunda bir yerden sonra aşırı grind yapmak zorunda kalıyorsunuz örneğin boss savaşına girdiniz bütün potionlarınızı kullandınız! Bir şey oldu ve öldünüz. Şimdi tekrardan balık tutup kendinize potion ve bossu çağırabilmek için yem yapmak zorundasınız.
Evet bir süre sonra gerçekten can sıkıcı olmaya başlıyor! Ama yine de boss savaşına girmeden önce hazırlanmanın ve taktik yapmanın zevki de ayrı.
Diğer kötü yanlarından birisi ise oyunda her zaman boss arenası yapmanız gerekmesi! 5 bin adet wooden platform ile kendinize boss arenası yaparsınız fakat bir sonraki boss için farklı bir yere tekrar arena yapmanız gerekebilir.
Kısacası oyunun çoğu kötü yanı grind yapmaktan geçiyor! Fakat siz grind yapmayı seviyorsanız oyun sizin için paha biçilemez bir nimet.
Değerlendirme
Terraria, Steam’de 18TL satış fiyatına sahip yani fiyatını her türlü hak ediyor! Fakat ben 18 TL vermek istemiyorum derseniz indirim zamanlarında fiyatı 9TL’ye kadar düşüyor!
Fakat bizim tavsiyemiz oynayacak bir arkadaş bulmanız! Çünkü bu oyun arkadaşlarınızla birlikte çok daha güzel oluyor! 4 kişiye kadar birlikte oynayabilir ve 200 saatlik uzun bir sandbox deneyimi elde edebilirsiniz! İyi eğlenceler.
Sistem gereksinimleri
- Minimum
- İşletim Sistemi: Windows Xp, Vista, 7
- İşlemci: 1.6 GHz
- Bellek: 512MB
- Sabit Disk Alanı: 200MB
- Ekran Kartı: Shader Model 1.1 destekli, 128mb Video Belleği
- DirectX®: 9.0c veya sonrası
- Önerilen
- OS: Windows 7, 8/8.1, 10
- Processor: Dual Core 3.0 Ghz
- Memory: 4GB
- Hard Disk Space: 200MB
- Video Card: 256mb Video Memory, capable of Shader Model 2.0+
- DirectX®: 9.0c or Greater
Hep baştan başlayıp iyice araştırıp öğrenmek istediğim bir oyundu ama asla yapamadım. Çok ilgi çekici ve ayrıntılı bir inceleme olmuş, elinize sağlık. 🙂
Çok başarılı bir inceleme olmuş ellerine sağlık.