Birinci Dünya Savaşı’nın en kanlı dönemine yeni bir yolculuk daha başladı. 1914-1919 yıllarında Batı Cephesine odaklanan The Great War: Western Front, Petroglyph’in strateji geçmişinin gücüyle türe yeni bir pencere açıyor. Sabırla zevk almasını bilen strateji oyuncuları için etkileyici bir yapımla karşınızdayız.
Tarihi yeniden yaşayın ve yeniden tanımlayın! İddialı bir sloganla çıkış yapan The Great War: Western Front, Command & Conquer Remastered ve Star Wars: Empire at War’ın geliştiricisi Petroglyph tarafından 30 Mart 2023’de PC platformuna geldi.
Gerçek zamanlı taktiksel bir deneyimle tur tabanlı oyun yapısını buluşturan oyun siper savaşlarını sonuna kadar hissettiriyor.
The Great War: Western Front inceleme!
Strateji oyunlarında Orta Çağ’dan sonra en çok işlenen dönemlerden biri de kuşkusuz Dünya Savaşları olmuştur. İnsanlığın dersler çıkarması gereken kanlı bir dönem… The Great War: Western Front, dönemin ruhunu yansıtan bir ara yüze sahip. The Great War, dört oyun moduyla da etkileyici bir oyun deneyimi vadediyor.
Yüzlerce askeri komuta edeceğiniz oyunda siperler arasında yok olup giden askerlerinize şahitlik edeceksiniz.
Seferberlik kısmında Eğitim bölümünün yanında İttifak Devletleri Seferi ve İtilaf Devletleri Seferi olarak iki ayrı bölüm bizi karşılıyor. İkiye ayrılan cephelerde tur tabanlı bir oyunla karşılaşıyoruz. Burada 1914 ve 1916 başlangıç yıllarından birini seçiyoruz. Bu bölümde Ulusal Destek Puanı‘nın yanında Sefer İkmali, Sefer Altın Rezervleri ve Sefer Araştırma Puanları yer alıyor. Bunlar oyunumuzda temel stratejik öğeler.
Sefer haritasında birlikleri tur tabanlı olarak hareket ettiriyoruz ve herhangi bir bölgede çatışmanın içine giriyoruz veya otomatik olarak da bu savaşları yapabiliyoruz. Bu kısım sabrınızı zorlayacaktır. Oyunun belki de en sıkıcı kısmı burası olmuş diyebilirim. Total War oyunlarından aşina olduğumuz bir yönetim sistemiyle karşılaşıyoruz. Ancak çok hantal kaldığını söylemeliyim…
Araştırma sistemi ise özenilen bir diğer kısım. Her turda belirli bir miktar araştırma puanı kazanıyoruz. Ve bu puanlarla oyun içi stratejimize bağlı olarak geliştirmeleri yapıyoruz. Bu araştırmalar çok kritik yeni siper tarzlarından casusluğa piyade eğitimden sıhhiye bölgelerine kadar detaylandırılmış.
Oyun içi mekanikler!
Kolorduları gerçek zamanlı olarak hareket ettirdiğimiz oyunda önce bir dizi savaş öncesi hazırlık evresinden geçiyoruz. Siperleri, makineli silahları ve topçu birliklerini yerleştiriyoruz. Balon ve tanklar ise diğer önemli birimlerimiz. Bu kısım oldukça başarılı bir işlenmiş. Yüzlerce askerin siperler arasında koştuğuna ve yüzlercesinin de yok olduğuna şahit oluyoruz.
Arada yapay zekanın siperlere girmemesi gibi sorunlar canımızı sıksa da zamanla gelecek güncellemelerle toparlanacağına inanıyorum. Dikenli tellerle dolu siperler, yerle bir edilebilir haritalar savaşın atmosferini bire bir hissettiriyor.
Tarihi çarpışma ile tarihi savaşları bizzat yapabilir, çarpışma ile de gerçek zamanlı strateji oyun deneyimini her zaman yaşayabilirsiniz. Tarihi savaşlarda Birinci Dünya Savaşı’nın öne çıkan muharebelerine girebiliyoruz. 1915’teki İkinci Ypres Muhaberesi’nden 1918’deki Cantigny Savaşı’na kadar 6 farklı muharebe yer alıyor. Çok oyunculu oyun bulmakta zorlanmadım ancak rakibiniz eğer yeni bir oyuncuysanız acımasız olabiliyor! 🙂 Ben düzenli bir şekilde siperleri oluşturup iki tankımla düşman mevzilerini kontrol ederken rakibim onlarca tankıyla cephe hattımı yarmıştı…
Gerçek zamanlı strateji oyunlarında en çok zaman geçirilen kısım elbette çarpışma bölümleri oluyor. Burada harita seçiminden sonra tarafımızı belirleyip teçhizat puanlarımızla kart destelerini seçerek özel bir ordu oluşturuyoruz. Teknolojik bonuslar da eklememiz mümkün.
Siperleri ve topçuları araziye yerleştirdikten savaşı başlatıyoruz. Rakip gerçekten akıllıca hareket ediyor ve ben çok acemiyim… Cephemi sol taraftan yardılar… Tanklarını zaten durduramadım. Çok acemice yerleştirdiğim bataryalar ise yan taraftan gelen düşmana bir şey yapamadı… Devasa çukur hakkında konuşmak dahi istemiyorum… Geçmiş olsun.
Grafikler, animasyon ve müzik
Müzikler konusunda haber yapmıştık. Üsküp’teki stüdyoda 74 kişilik orkestra, 31 orijinal parçayı seslendirmişti. Gayet başarılı. Dönemin ruhunu yansıtan müzikler cephede yer alan birimlerin sesleriyle güzel bir his uyandırıyor.
Grafik ve animasyonlar oyunun tarzına uyum sağlasa da vasat bir izlenim oluşturuyor. Animasyonlar üzerinde biraz daha çalışılmalıydı diyebiliriz. Sefer bölümünde ara sahnelerde gelen görüntüler etkileyiciydi. Yine tarihi çarpışma bölümlerinde de bu özeni görüyoruz.
Değerlendirme
The Great War: Western Front, Türkçe alt yazı ve ara yüz desteğiyle geldi. Fiyat olarak 325 TL makul. Strateji deneyimi açısından tavsiye edebileceğim bir yapım olmuş. Dönemin ruhu yansıtılmış durumda. Gerçek zamanlı oyunlara eklemlenen tur tabanlı mekaniklerde gayet iyi duruyordu. Ancak bu noktada göze çarpan eksikliklerde yok değil. Çarpışma deneyimi açısından strateji türüne yeni bir pencere açan oyun göz atmaya değer!
Comments