İncelemeZ - OG

The Outlast Trials

0

Korku türünün en köklü yapımlarından biri olan Outlast markasının co-op oynanabilir en son oyunu The Outlast Trials incelemesi ile karşınızdayız. 18 Mayıs 2023’te erken erişim olarak oyuncuların karşısına çıkan oyun, yaklaşık 1 yıl erken erişim süreci sonucunda 5 Mart 2024 tarihinde tam sürüm olarak çıkış yaptı.

The Outlast Trials

Nerdeyse bütün oyun severlerin ismini duyduğu veya oynadığı Outlast serisi karşımıza farklı bir oyunla çıkıyor. Son zamanların trendi olan co-op oynanışa sahip oyun, diğer Outlast oyunlarından farklı bir yol izliyor. Red Barrels tarafından geliştirilen oyun tam sürüm olarak 24 Mart 2024’te yayınlandı. The Outlast Trials yeni tarızyla eski oyunlar kadar başarılı bir yapım olmuş mu? Bu ve bunun gibi bir çok sorunun cevabı incelememizde! Hazırsanız incelememiz başlıyor.

The Outlast Trials hikayesi ve oynanışı

Ufak bir hikaye sahip oyun oyunun başında sinematiklerle bizlere hikayeyi aktarıyor. Yirminci yüzyılın ortalarında geçen hikaye Murkoff şirketinin insanlar üzerindeki deneyleri üzerine kuruluyor. Bu deneklerden bizi de biziz. Deneylerde bulduğunuz notlarla hikaye ilerliyor, açıkçası ben hiç uğraşmadım bile oynarken. The Outlast Trials adından da anlaşıldığı üzere tek başımıza ya da arkadaşlarımızla imtihanlara girip görev yaptığımız bir oynanış sunuyor. Bu imtihanlar sonrasında seviyeler atlayabildiğimiz ve yeni özellikler kazanabildiğiniz bir yapı sunuyor The Outlast Trials. Böylelikle oyun sürekli yeni hedefler sunarken oynanışı çeşitlendirerek monotonluktan uzaklaşıyor.

Karakter ve Murkoff tesisleri

The Outlast Trials başında korku oyunu için yeterince yeterli bir karakter oluşturma ekranı ile karşılaşıyorsunuz. Bu kısmın herhangi önemi olduğunu söyleyemem. Zaten birinci kişi bakış açısından oynadığınızdan dolayı diğer insanların sizi nasıl göreceği dışında hiçbir etkisi yok. Satın alabildiğimiz kostümlerle birlikte çok fazla varyasyon olduğunu söyleyebilirim.

The Outlast Trials

Murkoff şirketine ait tesiste bir hücreye sahipiz, ne de olsa bizler de deneklerden biriyiz. Bu tesislerde imtihanları başlatıyoruz. İmtihanlar sonucu edinebileceğimiz yeni özelliklerin kilidini buradaki NPClerle etkileşime geçerek satın alabiliyoruz. Ayrıca bize ait odayı ve karakterimizi bu tesiste özelleştirebiliyoruz. Pek işe yaramasa da hayalinizdeki odayı yaratma imkanınız da var.

The Outlast Trials

The Outlast Trials korku içerikleri

Gelgelelim bir korku oyununun en can alıcı kısmına, korku içerikleri. Eski Outlast oyunlarında olan jumpscare kültürü bu oyunda da devam ediyor. Dolaptan üzerinize atlayan, bir anda karşınıza çıkan yaratıklarla sürekli karşılaşıyorsunuz. Diğer taraftan korku içeriklerinin ses ve jumpscare dışında yeterli olduğunu söyleyemem.

Ortam ve Haritalar

The Outlast Trials 3 tane haritaya sahip; Polis istasyonu, Lunapark ve Yetimhane. Harita sayısı cidden yetersiz ve özellikle Lunapark tam bir labirent gibi tasarlanmış bazı imtihanlarda çıkışı bulmak aşırı zordu. Ortam olarak ise baya bir saklanma alanı ile doldurulmuş haritalar ama bu alanlarda yaratıklar sizi bekliyor olabilir. Kan ve yıkıntılarla daha ürpertici bir ortam elde edilmiş. Bütün harita boyunca ses tuzakları ve kapı tuzakları da dikkat etmeniz gereken ekstra detaylardan.

The Outlast Trials

Jumpscare

Belirtmiş olduğum gibi oyunun korkunç olmasını sağlayan en önemli madde jumpscareler. Bir yaratıktan kaçmaya çalışırken dolaptan üzerinize atlayan başka bir yaratık ya da kapıyı açarken size saplanan bir tuzak. Bunlar ve çok daha fazlasıyla karşı karşıya kalıyorsunuz oyun esnasında.

Yaratıklar

Yaratıkları 2 kategoriye ayırabilirim, ana yaratıklar ve çevredeki yaratıklar. Ana yaratıklar imtihan boyunca sizi arayan ve öldürmeyi hedefleyen yaratıklar. 10 tane ana yaratık bulunuyor ve imtihanlarda bunlardan birkaçı bulunabiliyor. Bunlar arasından birkaçı bile olsa yaratıkların tekrara düştüğünü ve bir süreden sonra alışabilir olduğunu söylemem gerek. Çevredeki yaratıklar da ses dalgası ile bizi sersemleten veya eşyaların içinden üstümüze atlayan yaratıklar, bunlar bize saldırdıktan sonra uzaklaşıyor yani bizi kovalayan yapıları yok.

Sesler

Sesler çoğu korku oyununda olduğu gibi The Outlast Trials’da da iyi işlenmiş. Yükleme ekranları dahil olmak üzere oyunun her anında gerici bir sesle karşılaşıyorsunuz, gerici müzikler de cabası. İmtihanlarda gerek ortam sesi olsun gerek bir yaratığın sizi fark ettiğinde çıkan uyarıcı ses olsun sizi sürekli germeyi beceriyor.

İmtihanlar

İmtihanları tesisteki bilgisayardan seçebiliyoruz. Toplamda 3 ana program bulunuyor; Temel Terapi, X Programı ve Ultra Programı. Bunların yanı sıra güncellemelerle birlikte eklenen etkinlik programları oluyor. Bu programlar belirli tarihler arasında oynanabilir olup yeni güncellemelerle sürekli değişiyor. İmtihanların sonunda F en düşük A+ en yüksek olmak üzere not veriliyor. Nota göre ödüller ve deneyim puanı kazanabiliyorsunuz.

The Outlast Trials

Ben Temel Terapi ve X Programı’nı bitirdim ve şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki harita sayısı kadar imtihan çeşitliliği de aşırı az. Özellikle Temel Terapi’yi bitirdikten sonra diğer programlardaki imtihanlar neredeyse aynı. Tek fark düşmanların güçlenmesi, tuzakların artması gibi değişkenler. Yani sadece zorluk seviyesi değişiyor. Tekrar tekrar aynı görevleri yapmak ister misiniz? Bilmem ama bu durum oynarken beni epey bir sıktı.

The Outlast Trials mekanikleri

Can ve akıl sağlığı

Toplamda 4 bölmeden oluşan can barına sahibiz The Outlast Trials’ta. Yaratıklardan veya tuzaklar tarafından kaybettiğimiz canı yenilemek için eşyaları imtihanlar boyunca bulabiliyoruz. Büyük ve küçük ilaç şişeleri ve bandaj olmak üzere 3 farklı iyileştirme eşyası bulunuyor. İlaç şişeleri sadece canımızı yenilerken bandaj bunlardan biraz ayrılıyor. Kanamaya neden hasarları yalnızca bandaj ile iyileştirebiliyoruz.

Akıl sağlığı oyunu çeşitlendiren en önemli şeylerden biri. Yaratıklar ve tuzaklar akıl sağlığımızın azalmasına yol açıyor. Toplam 3 akıl sağlığı barına sahibiz. Saldırılar ve tuzaklar farklı oranlarda bu barı düşürüyor. Bir bar azaldığında pek bir şey olmasa da iki bar azalınca artık halüsinasyonlar görmeye başlıyoruz. Üç bar da bittiğinde ise artık bir kabusa dönüyor etraf bizim için. Halüsinasyonlar ciddileşiyor ve gördüğümüz sahte yaratıklar bize saldırıp canımızı azaltabiliyor. Akıl sağlığını korumanın iki yolu var. Birincisi çevreden antidot ve adrenalin bulup kullanmak, ikincisi ise akıl sağlığınız sıfırlandığında yeniden iyileşmeyi beklemek.

Teçhizatlar

Oyunu belki de en stratejik hale getiren özellik olabilir teçhizatlar. Toplamda 4 farklı teçhizat bulunuyor ve hepsinin farklı özelliği var. Sırasıyla sersemletme, körlük, iyileştirme, röntgen teçhizatları bulunuyor. Teçhizatların fonksiyonları adından kolayca anlaşılabiliyor ve bu teçhizatlar 8 geliştirilebilir seviyeye sahip. Her seviye geliştirmesinde ekstra özellikler ekleniyor. Bana göre teçhizatların en önemli noktası oyunda eşya kullanımınızı azaltması. Örneğin takımınızda bir şifacı varsa ilaç şişesi taşımanıza gerek kalmıyor.

The Outlast Trials

Reçeteler

Reçeteler imtihanlarda size kolaylık sağlayacak pasif güçlendirmeler. Toplam 3 ayrı kademe ve her kademenin içinde çeşitli reçeteler bulunuyor. Bir kademeyi tamamlamadan diğer kademeye geçemiyorsunuz ve kademeler gittikçe daha iyi güçlendirmeler sağlıyor. Örneğin güçlendirmeler sayesinde daha uzun süreli koşular yapabiliyorsunuz.

The Outlast Trials

Amplifikatörler

Evet ismi garip bu özellikler reçetelere benzer şeyler. Pasif olarak çalışan bu özellikler 3 gruba ayrılıyor ve bu grupların kendi içindeki özelliklerin sadece birini kullanabiliyorsunuz yani toplam 3 özellik. Araç, yetenek ve sağlık olarak ayrılan grupların her birinde 8 özellik bulunuyor. Bu özelliklerin genelde eşya kullanımlarıyla ilişkili olduğunu söyleyebilirim. Reçetelerin daha gelişmiş halleri sayılabilecek bu özellikler zaten yüksek seviyelere ulaştıkça açılıyor. Reçetelerin de çoğunu bu seviyelere gelene kadar açmış oluyorsunuz.

The Outlast Trials

The Outlast Trials Co-op özelliği

Co-op noktasında ayrı bir parantez açmak istedim çünkü tekli oyun ve co-op arasında aşırı fark var. Oyun kesinlikle co-op oynanışa göre tasarlanmış. Gerek ekip yaratıkları oyalamak olsun gerek bulmaya çalıştığınız objektifler olsun co-op oynamak aşırı kolaylık sağlıyor. Oyunu ilk başlarda tek başıma oynarken ilk imtihanda bile aşırı zorlanmıştım fakat co-op oynadığımda aynı imtihan o kadar kolay geldi ki. Ekip dayanışması etkileşimleri de işinizi aşırı kolaylaştırıyor. Tekli oynadığınızda bulmanız gereken objektifler veya yapmanız gereken görevler azalsa da yine de tek kişi için aşırı zorlayıcı olabiliyor.

Grup bulucu özelliği The Outlast Trials’da bulunuyor. Grup bulucu ile rastgele, seçtiğiniz program veya imtihana göre arama yapabiliyor ve oyuncular bulabiliyorsunuz. Rastgele ve seçili programda hızlıca grup bulurken seçili imtihan için aynısını söyleyemem. Spesifik olarak tek bir imtihanı yapmanız gerektiğinde oyuncu bulmanız aşırı zorlaşıyor hatta bazen imkansızlaşıyor. Bazen 10 dakikadan fazla süre boyunca grup arayıp bulamadığım da oldu.

The Outlast Trials

The Outlast Trials grafikleri

Grafik konusunda The Outlast Trials açık ara oynadığım en iyi grafikli korku oyunu. Ben oyunu yüksek ayarlarda oynadım ve oyun bana resmen görsel şölen yaşattı. Grafikleri bu kadar iyi olmasının yanı sıra optimizasyonu da gayet başarılı. Oynadığım süreç boyunca herhangi bir FPS düşmesi, takılma gibi sorunlarla karşılaşmadım.

The Outlast Trials

Değerlendirme

Öncelikle The Outlast Trials’ın korku ögeleri, haritaları ve yaratıkları aşırı yetersiz. Oyun sürekli tekrara düşüyor. The Outlast Trials başlarda korkunç geliyor ve gizlilik odaklı ilerlemeniz gerektiğini hissediyorsunuz fakat bu durumlara alıştıkça bir noktadan sonra koş ve görevleri bitir noktasına ilerliyor. Böylece oyun size bir korku oyunundan çok yeni özellikler açıp geliştiğiniz MMORPG oyunu hissiyatı veriyor. Özellikle co-op odaklı tasarlanması doğal olarak bir arkadaş grubuyla oynamanızı da gerektiriyor. Sonuç olarak tek başınıza oynamayı düşünüyorsanız kesinlikle sizlik bir oyun değil The Outlast Trials. Arkadaş grubum var onlarla oynarım diyorsanız da korku dolu, heyecanını yükseltecek bir oyun olduğunu söyleyemem. Oynayıp oynamamak sizlerin inisiyatifine kalmış.


Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.


product-image

The Outlast Trials

7

Korku türünün en köklü yapımlarından biri olan Outlast markasının co-op oynanabilir en son oyunu The Outlast Trials incelemesi ile karşınızdayız.

OLUMLU YANLARI
  • Büyüleyici grafikler
  • Çeşitli ekstra donanımlar
OLUMSUZ YANLARI
  • Yetersiz düşman ve harita çeşitliliği
  • Tekrar eden imtihanlar
  • Co-op odaklı tasarlanış
Emir Eseryel
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü
Temmuz 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Login/Sign up