İnsanlığın bütün kaynakları tükettiği ve insan hayatının sonunu getirdiği distopik evrende geçen The Surge 2 oyunu bize diğer soulslike türündeki oyunların dışında farklı bir deneyim vaat ediyor. Oyun Günlüğü olarak biz de fütüristik soulslike türündeki The Surge 2’ye göz atıyoruz.
- Gelecekte geçen bir soulslike oyunu.
- Silah çeşitliliği fazla olsa da fiyatı hak etmiyor!
- Oyun içerisindeki bossların sayısı biraz az.
- Ya seveceksiniz ya da nefret edeceksiniz.
Frankfurt merkezli bir Alman video oyunu geliştiricisi ve yayıncısı Deck13 Interactive, tarafından geliştirilen The Surge 2, The Surge oyunun devam oyunu olarak 24 Eylül 2019 ayında oyun severlerle buluştu. The Surge oyunu ilk inceleme puanlarından ortalama 73 puan alarak kendisine soulslike türü içerisinde bir yer edinmişti.
Deck13 Interactive oyununu şöyle tanıtıyor, geliştirici ekibimizin ilk hedefi oyuncuların serbestçe gezerek seçim yapabildikleri bir deneyim sunmak. The Surge oyununun aksine The Surge 2 oyuncuya karakter yaratma konusunda daha fazla seçenek verecek, beş değişik silah türü ile kendi oyun deneyimlerini yaratabilecekler. Yapay zekâ tarafından kontrol edilen düşmanlar koordine olacaklar, The Surge 2 oyunu daha büyük ve dikey bir şehir olacak. The Surge 2 oyununu oynayan her oyuncunun farklı bir deneyim yaşamasını istiyoruz.
Peki Deck13 Interactive tarafından geliştirilen The Surge 2 vaat edilen sözlerini yerine getirebilmiş mi? Bunun sorusunun cevabını bu incelemede bulacaksınız.
Fazlasıyla kötü bir hikaye
Ana karakterimiz uçakta küçük bir kız çocuğu ile arkadaş olur. İçinde bulundukları uçak bir roket tarafından vurulduktan sonra Jericho şehrine düşer. Uçaktan kurtulan tek kişi ise ana karakterimizdir. Enkazın içinde yaralı halde bulunan karakterimizi tıbbi hapishaneye atarlar. İki ay komada kalan karakterimiz uçakta tanıştığı kızın sesi ile uyanır. Bulunduğumuz hapishane Delver ismindeki devasa robotik bir hayvan tarafından saldırıya uğrar. Hapishaneden kaçmadan önce vücudumuza exoskeleton (Mekanik dış iskelet) ekleriz ve Jericho şehrine ilk adımımızı atarız.
The Surge 2 oyunun hikayesi fazlasıyla kötü! Oyun size hikayeyi vermiyor, boşluklara koymanız için birkaç bilgi veriyor ve siz bu bilgilerle hikayeyi oluşturuyorsunuz… Neden oyun içerisinde özel güçlü insanlar var? Peki özel güçler varsa robotlar ne işe yarıyor? Her şeyi anladım tamam ama şimdi bunlar niye oldu? Gibi kendinize çok fazla soru sorabilirsiniz ya da hiç hikayeyi okumadan dümdüz oynayabilirsiniz. Bir yerden sonra oyunun hikayesini takip etmek eziyet olduğu için atlıyoruz (skip! skip!).
The Surge 2’de açık dünya
The Surge 2 için vaat edilen en büyük özelliklerden birisi ise açık dünyanın serbestliği. Ancak bu dünya size pek açık gelmeyecek çünkü oyunun dünyası boş! DLC’ler dahil oyun içerisinde toplamda 11 ana görev ve 25 adet yan görev mevcut. Yan görevlerin kalitesi gerçekten hiç iç açıcı değil. The Surge 2 oynarken aklınızda kalacak NPC (Oyuncu olmayan karakter) sayısı nerede sıfıra yakın birde buna kalitesiz seslendirmeler eklenince insan kendisine bu oyunu niye açık dünya yapmışlar diye sorabiliyor.
The Surge 2 oyunun açık dünyası hem yatay hem dikey olarak gezilebiliyor fakat bu size istediğiniz her yere çıkabilirsiniz gibi bir izlenim bırakmasın, oyun içerisinde zıplayabiliyorsunuz fakat olduğunuz yerde değil ileriye doğru! Bu da koşarak zıpladığınız için sizin istemediğiniz yerlere düşmenize neden oluyor.
The Surge 2 oynarken kendinizi çok fazla yükleme ekranı bekliyorken bulacaksınız. Mekanları terk ederken veya mekanlara girerken oyun sizden yükleme ekranı beklemenizi istiyor. Oyun içerisinde hızlı seyahat olmadığı için mekanların arasını koşarak geçiyorsunuz bu da sizin her seferinde yükleme ekranı beklemeniz anlamına geliyor.
Karakter yaratımı
The Surge 2 bir önceki oyunun aksine kendi karakterimizi yaratabildiğimiz bir oyun. Karakterinizi yaratırken çok ümitli olmayın çünkü elinizde çok fazla seçenek yok. Kendinize seçebileceğiniz saç ve yüz şekilleri mevcut fakat kendi karakterinizi detaylı bir şekilde yapmak istiyorsanız aradığınız oyun The Surge 2 değil.
The Surge 2 oynarken karakterinizi çok görmediğiniz için bunun pek önemi kalmıyor, oyun içerisinde çoğu zaman karakterinizin sırtını görüyorsunuz ve kendinizi görebildiğiniz hiç cutscene (Ara sahne) yok bu yüzden ne yarattığınızın pek bir önemi kalmıyor.
The Surge 2’de grafikler
The Surge 2 doku kaplaması olarak pek kaliteli bir oyun değil. Karakter yaratma ekranında karakteriniz gerçekten ortalama üstü gözüküyor fakat oyunun içerisine girdiğinizde çizim mesafesinin kısalığı, doku paketinin çözünürlüğünün düşüklüğü veya gölgelendirmenin geç gelmesi gibi bir sürü sıkıntı var. The Surge 2 oyunun çizim mesafesi düşündüğünüzden daha kısa.
The Surge 2 içerisindeki ışıklandırma kesinlikle olmamış! Oyun içi ayarlardan brightness (Parlaklık) ayarını açsanız bile oyun bazı yerlerde aşırı karanlık ya da çok aydınlık olabiliyor. Dar bir sokağa giriyorsunuz ve hiçbir şey göremediğinize karar veriyorsunuz ardından aydınlık bir yere çıkıyorsunuz gözleriniz kör oluyor.
Oynanış
Gelelim oyunun büyük kesiminin eziyet olduğu yere! Oynanış mekanikleri! Finisher (Bitirici hareket) yapmaya çalışırken tuşa 1 saniye basılı tutmak kimin aklından çıktı? Soulslike bir oyunda her hatanın sizi ölüme götürdüğü durumlarda neden finisher yapmak istediğimde tuşa basılı tutmam lazım? Bir kere basarak finisher atabilsem oyunda ne değişirdi? Hiçbir şey değişmezdi sadece oyun daha katlanılabilir olurdu.
Oyun içerisinde düşmanlarınızın posturelarını (duruşlarını) bozmanız gerekiyor ardından 5 uzvundan birisini kesebiliyorsunuz, düşmanınızdan kestiğiniz uzuvda eğer silah veya zırh varsa eşya olarak alabiliyorsunuz.
The Surge 2 oynarken kendinizi duvarı dövüyormuş gibi hissedebilirsiniz. Düşmanlara vurduğunuzda geri tepkime görmüyorsunuz bu da sizi neye vurduğunuz konusunda şüpheye düşüyor. Duvara vurmakla aynı olan vuruş hissinin yanı sıra bir de oyunu zor olması için zor yapmışlar, bazı düşman paternleri (Saldırı şeması) asla bozulamadığı için sizi yakaladıklarında kesinlikle ölüyorsunuz bu da sizi hata yapmamaya zorluyor. Dövüşler uzun sürdüğü için ise hata yapmama lüksünüzü elinizden zorla alıyor.
Düşmanların yapay zekâları pekiyi değil çünkü sadece agresif olmaya programlılar. Genellikle iki tür saldırısı oluyor oyun içerisindeki düşmanların ve evet bosslar aynı sorundan muzdarip. The Surge 2 içerisinde pek fazla boss bulunmaması dışında içerisindeki bossların yapay zekâları biraz kötü, bosslar her zaman aynı hareketleri tekrar ediyorlar siz de tekrar ve tekrar aynı şeyi yaparak bossları kesmeye çalışıyorsunuz fakat boss savaşları çok uzun sürdüğü için genelde çok fazla ölüyorsunuz.
The Surge 2 içerisinde 11 farklı tipte ve 124 adet alt kategoride silah mevcut. Bu silahların aralarında oynanış olarak pek fark olmuyor fakat oyun içerisindeki çeşitliliği güzel destekliyorlar bu da oyunun güzel taraflarından birisi.
Değerlendirme
Şimdi gelelim 159TL’lik soruya The Surge 2 bu parayı hak ediyor mu? Bu soruya cevap vermek gerçekten kolay değil. Oyun kendine has bir evren sunuyor bu da onu diğer soulslike oyunlar içerisinde bir adım ileriye çıkarıyor. The Surge 2 yaptığı hiçbir şeyi çok iyi yapamamış fakat neredeyse hiçbir şeyi de o kadar kötü yapmamış eğer indirim beklerseniz oyunun fiyatı 40 TL bandına düşüyor. The Surge 2 için indirimi beklemenizi tavsiye ederiz tam fiyatını hak etmiyor fakat 40TL için gayet oynanabilir bir oyun.
The Surge 2 sistem gereksinimleri
The Surge 2 minimum sistem gereksinimleri
- 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
- İşletim Sistemi: Windows 7/8/10 (64-bit)
- İşlemci: AMD FX-8320 (3.5 GHz) / Intel i5-4690K (3.5 GHz)
- Bellek: 8 GB RAM
- Ekran Kartı: 2 GB, AMD Radeon R9 280 / NVIDIA GeForce GTX 950
- DirectX: Sürüm 11
- Depolama: 20 GB kullanılabilir alan
The Surge 2 önerilen sistem gereksinimleri
- 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
- İşletim Sistemi: Windows 7/8/10 (64-bit)
- İşlemci: AMD FX-8370 (4.0 GHz) / Intel Core i7-3820 (3.6 GHz)
- Bellek: 16 GB RAM
- Ekran Kartı: 6 GB, AMD Radeon RX Vega 56 / NVIDIA GeForce GTX 980 Ti
- DirectX: Sürüm 11
- Depolama: 20 GB kullanılabilir alan