Yeni nesil grafiklere taş çıkaracak, dev yapımlara yol gösterecek bir başyapıt oyun dünyasını sadece bir haftada sarsmaya yetti. İki haftada 2 milyondan fazla satan Valheim’a bir de biz göz atalım dedik.
⦁ Alışması oldukça kolay olan oyun, aynı zamanda çok az yer kaplıyor ve hemen indirip oynamak için ideal. Özellikle şu an erken erişimde olduğu için fiyatı da oldukça uygun.
⦁ İskandinav mitolojisi üzerine kurulmuş olan Valheim’da, oyuncular ister tek başlarına ya da iş birliği yaparak (10 kişiye kadar), İskandinav arafını keşfedip Valhalla’ya ulaşmak için çabalıyorlar.
İsveç oyun stüdyosu Iron Gate tarafından, 5 kişilik bir ekiple yapılan Valheim, hem diğer hayatta kalma oyunlara olan benzerlikleri hem de farklılıklarıyla dünyanın bir yanındaki oyuncular tarafından iki hafta gibi bir kısa sürede benimsendi ve 2 milyon üzerinde sattı.
Valheim dünyasına ilk bakış
Oyuna girdiğimizde kısa bir giriş sahnesi bizi karşılıyor, ondan sonra hemen aksiyona girişebiliyoruz. An itibariyle Valheim’da beş adet büyük boss var. Hepsine zamanla oyundaki rehberimiz, Odin’in iki kuzgunundan biri olan, Hugin tarafından yönlendiriliyoruz. Iron Gate Stüdyosu, erken erişimde olan oyuna daha eklenecek bir çok içeriğin olduğunu söylüyor, bekleyip göreceğiz.
Oyunun grafiklerine alışmak biraz zaman alsa da alıştıktan sonra güzel bir nostalji etkisi yaratıyor. Oyunlarda gerçeğe yakın grafiklere ulaştığımız bu günlerde farklı bir atmosfer yaratmakta başarılı olmuş. Özellikle kafanızı kaldırıp ilk defa gökyüzüne baktığınızda neden bahsettiğimi anlayabilirsiniz.
Dünyası inanılmaz büyüklükte olan Valheim büyük bir gelecek vaat ediyor. Otuz saatin üzerinde oynamama rağmen hala haritada küçücük bir yeri keşfettim. Üstelik her dünya prosedürel olarak rasgele oluşturuluyor yani her server kendine özgü farklı bir dünya.
Valheim‘da oynanış sistemi
Zorluk acısından ele alındığında oyuna alışması oldukça kolay; crafting, inşa etme kullanışlı ve kolay öğrenilebilir. Açlık, yorgunluk gibi etkenler oynanışı sinir bozucu hale getirmeden uygulanmış. Tamirlerde kaynak harcamamasıyla da benden artı puan aldığını söyleyebilirim. Bossların dışında ayrıca biyomlara özgü farklı ‘küçük’ düşmanlar var, her zaman küçük olmasalar da, kaynak toplamanın monotonluğunu giderip eğlenceli hale getiriyorlar.
Basit blok ve savuşturmaya dayanan savaş mekaniğiyle oyunun zorluk derecesi ne çok zor ne de çok kolay. Gayet dengeli bir zorluk derecesi oluşturmayı başarmışlar.
Bazı insanlar geceleri gerçeklesen baskınların zor olduğunda şikayetçi olduğunu duydum ama ben öyle bir sorunla karşılaşmadım. Benim oynayışımda en büyük düşmanım yine kendimdi, yüksek yerlerden düşme, boğulma, ağaç altında ezilme gibi birçok yolla ölebiliyorsunuz ve ölüyorsunuz 🙂
Oyunun bağımlılık yapıcı bir yapısı var, özellikle hayatta kalma tarzı oyunlardan çok hoşlanmadığım halde kendimi gecenin üçünde hala base kurmaya çalışırken buldum.
İster tek ister arkadaşlarınla oyna
Valheim benim deneyimime göre en eğlenceli yanı arkadaşlarla oynamak ama isterseniz tek başınıza oynama seçeneğiniz de var. Bu durum da oyun biraz daha zorlaşıyor ama zoru seviyorum diyorsanız tek başınıza da eğlenebileceğinizden hiç şüpheniz olmasın.
Serverler 10 kişiye kadar desteklese de şu an için stüdyonun önerdiği oyuncu sayısı 3-5 arası. Biz de denediğimizde 6 kişiden sonra biraz sorun yaşandığını fark ettik. Özellikle sunucuyu kuran arkadaşımızın oyununda zaman zaman takılmalar yaşandı, ama şu an erken erişimde olan oyunun bu sorunlarının uzun sürmeyeceğinden eminiz.
Sonuç olarak Valheim, bizden tam puan alma yolunda ilerleyecek gibi görünüyor. Yapımcıların ekleyeceği yeni bossları ve biyomları merakla bekliyor olacağım.
Valheim sistem gereksinimleri
Valheim minimum sistem gereksinimleri
- 2.6 GHz çift çekirdekli işlemci
- NVIDIA GeForce GTX 500 ekran kartı
- 4 GB bellek
- 1 GB disk alanı
- Windows 7 işletim sistemi
Valheim önerilen sistem gereksinimleri
- Intel Core i5 3.0 GHz işlemci
- NVIDIA GeForce GTX 970 ekran kartı
- 8 GB bellek
- 1 GB disk alanı
- Windows 7 ve üzeri işletim sistemi
Comments