Birinci Dünya Savaşı’nın Batı cephesinde geçen anlatı ve yönetim oyunu War Hospital, büyük bir merakla beklediğim ve beni hüsrana uğratan bir yapım oldu. Oyunun teması ne kadar iyi olsa da eksiklerini göz önüne aldığımda, 2024’ün hayal kırıklığı yaşatan oyunları listeme yerleşiyor…
Varşova merkezli Polonyalı video oyun stüdyosu Brave Lamb Studio tarafından geliştirilen ve Nacon tarafından da 11 Ocak’ta yayımlanan anlatı ve yönetim oyunu War Hospital, PC, PlayStation 5 ve Xbox Series X|S platformlarına geldi. Başta duyurulan ancak lansmana günler kala kaldırılan Türkçe dil desteği için hem stüdyoya hem de Nacon tarafına ulaşmaya çalışsak da bir açıklama yapılmadı.
Birinci Dünya Savaşı’nın Batı cephesinde Fransa’daki bir İngiliz sahra hastanesinin yönetimini sağladığımız oyun başta da dediğim gibi büyük umutlarla beklesem de hayal kırıklığına uğrattı. Gelin şimdi buna sebep olarak detaylara geçelim.
War Hospital hikayesi
Birinci Dünya Savaşı’nın en kanlı cephelerinden biri olan Batı cephesinde Fransız topraklarını işgal eden Almanlara karşı müttefik ordu birliklerinden biri olan İngilizler olarak başlıyoruz. Geleneksel oyunlara nazaran oyunumuzda öldürmek üzere değil de yaşatmak üzere bir mücadele veriyoruz. Fransa topraklarında tam savaş hattında bir İngiliz sahra hastanesini yönetiyoruz.
Sahra hastanesinin komutasını almak üzere görevlendirilmiş emekli İngiliz savaş doktoru olan Binbaşı Henry Wells olarak göreve atandık ve hikayemiz başladı.
Oyundaki anlatı öğeleri 14 gün süren bölümler üzerinden devam ediyor. Bu kısımlarda yaşanan olaylar ve sizin hamleleriniz oyunun kaderini belirliyor.
War Hospital mekanikleri
Anlatı ve yönetim türüne güzel örnekler katan bir oyunla karşılaştığımı ifade etmeliyim. Yaralı askerlerin (hastaların) dosyalarını inceleme, sağlık durumlarına göre müdahale sırasına koyma, hemşirelerin yönetimi ve rehabilitasyonu, mühendislerle gıda ve ilaç hazırlığını yönetme ve cepheye yeni askerler gönderme gibi tüm bu işleri biz yapıyoruz. Elbette bunları çok yakında görme imkanımız oluyor.
Doktorlar, hemşireler, mühendislerimizin yanında izci ekibimiz de oyunun çok önemli parçası oluyor. Burada son zamanlarda çıkan bir çok oyun gibi Frostpunk mekaniklerinden öykündükleri çok belli.
Sahra hastanemiz başta büyük bir saldırıya uğramış şehir merkezinde bir kaç çadırdan oluşsa da daha sonra zamanla büyüyor. Yeni doktor, hemşire ve mühendisler aramıza katılıyor. Oyunda her karakterin olmasa da bazı karakterlerin çalışmak istedikleri departmanlar bulunuyor. Ve bu durum moralini etkiliyor.
Bu Fransız kasabasında sargı bezleri, travma ve kimyasal ilaç malzemeleri, yiyecek ve alkol, trenler tarafından getirilen yüklerle (nakliye ürünü) üretiliyor ve yine bu trenlerle direk olarak sipariş verebiliyoruz. Kaynak yönetim ve üretim mekaniklerini öğrenmek basit ama süreç içinde sabırlı olmak gerekiyor.
Oyunda sahra hastanemizin olduğu bölgenin dışında çok fazla etkileşime giremediğimiz cephe hattı var. Cephe hattında savaşmaya elverişli olarak belirlediğimiz askerleri görebiliyoruz. Oyundaki bir diğer nokta ise izci takımını yönettiğimiz harita. Çok iyi düşünülmüş. Bu noktada hikayemiz verdiğimiz kararlara bağlı olarak şekilleniyor. Bazen pusu kuruyoruz bazense zordaki Fransız çiftçilere yardım ediyoruz. Haritayı keşfetmek tamamen size bağlı her bölge gizemli yeni bölgeyi açıyor.
Tekrar eden görevler!
Oyun ilk iki saatinin ardından sıkıldığımı fark ettim. Anlatı oyunu için büyük bir hata yapılmış ve aynı sahneler sürekli karşımıza çıkarılmış. Her Alman saldırısında aynı videoyu izlemek sıktı gerçekten. Arada bir farklı olaylar da oluyor. Spoiler vermek istemem…
Görevler basit ve tekrar etse de doğru stratejide hareket etmeniz gerekiyor. Aksi durumda moral yüzünden veya cephede mağlubiyetten oyunu kaybedebiliriz. Elbette bir de açlık durumu var…
Aralara serpilmiş, gidişatı etkileyen olaylarla da karşılaşıyoruz. Burada da tercih bize bırakılıyor. Başarılı bulduğum noktalardan.
Grafikler ve atmosfer
Oyunda arada bir yağan yağmur dışında diğer sanat tasarımı ve atmosferi çok sevdim. Arayüz de gayet iyi. Anlaşılır. Ancak arkadaş o yağmur olmamış, layer gibi durmuş. 🙂 Sanat tasarımları ve grafikler oyunun her köşesinde kendini hissettiriyor. Bu konuda Polonyalı arkadaşlar genelde iyiler.
Ses tasarımı ve müzikler
Aralardaki videolar haricinde oyundaki ses tasarımı ve müzikler, savaş hattındaki bir sahra hattı atmosferini yansıtmıyor. Yağmur sesi yine baskın geliyor… Ben askerlerin bağırmalarını çığlıklarını hissetmek isterdim. Savaşın bu yüzünü iyi yansıtamamışlar. Çadırların içine girince askerleri görüyoruz ama yine ses tasarımı oldukça basık ve yetersiz kalıyor.
Değerlendirme
Sürekli olarak ölüp/öldürdüğümüz ve yeniden dirildiğimiz oyunlardan biri değil War Hospital. Bir askeri yaşatmanın, insanın kaderinde rol oynamanın gerçek değerini hissettiriyor. Etkileyici bir hikayeye sahip ama etkileyici bir oyun tasarımına değil… Üç bölümden oluşan oyunun ilk bölümünü tamamladım ve çıktım. İkinci bölüme girdim ama aynı karargah aynı cephe… Oyun beni iki üç saatin ardından sıktı. Bölümü bitirmek için uğraşırken sürekli tekrarlayan oyun mekanikleriyle yordu.
Ancak Dünya Savaşı döneminde geçen oyunlara ilgim var, kaynak yönetimi de ilgimi çeker derseniz oyuna bir göz atabilirsiniz. Son olarak Türkçe olarak duyuru yapıp dil desteğini kaldırmak da hiç hoş olmadı. İngilizce seviyeniz yeterli değilse çevirilerin gelmesini beklemenizde fayda var.
Nacon’a inceleme desteği için teşekkür ederiz.
Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.
Comments