Distopik bir dünyada hayatta kalıp kendinizi Joy etkisindeki isimlerden uzak tutmalısınız. Bunu yapabilecek misiniz? Bir tavsiye, çevrenize dikkat edin. Şimdi gelin sizinle Wellington Wells’te neler oluyor bir göz atalım.
- We Happy Few, PC platformunda incelendi.
- Discord’da ilgini çekecek bir sohbet başladı! (Bize katıl!)
- YouTube’da yorumlarınızı bekliyoruz. Videolarımıza göz at!
We Happy Few, bir alternatif tarih oyunudur diyebiliriz. İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi’lerin kazandığı ve Amerika ile İngiltere’nin kaybettiği bir senaryonun içindeyiz. Tabi bu durumda insanlar hala Nazi’ler tarafından öldürülüyor ve genel olarak tüm bireyler belirli kuralların çevrelediği şekilde hayatlarına devam ediyor.
Almanların ele geçirdiği yerlerden biri olan Wellington Wells ise hikayemizin başladığı yer. Oyun oldukça gizemli bir tonda başlıyor. Geçmişte bu kentte yapılan bir korkunç bir eylem sonucunda insanlar yüzleşemeyecekleri bir yükle karşı karşıya kalır. İlk başlarda anlaşılan bu kasabada yapılan kimyevi deneylerden birisinin ters gitmesi sonucunda birçok insanın hayatını kaybetmesidir. Bunun ardından insanlar başa çıkamadıkları bu durumu unutmak için “Joy” adı verilen bir ilaç icat etmişlerdir. Hatta daha oyunun en başında karakterimize de bu ilacı alması hatırlatılır.
Anlaşıldığı kadarıyla “Joy” insanları dert, tasa ve esasen düşünmekten uzaklaştıran bir uyuşturucudur. Bu uyuşturucu o denli yaygındır ki uyuşturucuyu almayı reddeden insanlar toplumdan dışlanıyor. Bu dışlanma yalnızca ayıplanarak değil işlerinden kovularak ve şiddete uğrayarak kendini gösteriyor. Yani aslında yapay mutluluğu kabul etmeyen herkes dışlanıyordur. Bir diğer deyişle mutluluğu tercih etmemenin cezası var.
Oyuna Arthur Hasting karakteri olarak giriş yapıyoruz. Kendisinin işi önüne gelen haberleri uygun hale getirip sonrasında basıma göndermektir. Oyunun başında da onun yerine bazı haberlerin uygunluğuna karar veriyoruz. Hikayeden çıktığı kadarıyla Arthur’un küçük kardeşi İngiltere tarafından savaş tazminatı olarak Almanya’ya gönderilir ve Arthur ondan tekrar haber alamaz. Joy etkisinden çıkan Arthur bu ağır acıyla yeniden karşılaşır ve o andan itibaren kendisi de Joy almayı bırakır. Bu kısımdan itibaren sisteme karşı direniş başlar.
Arthur’u ilk bölümde oynattıktan sonra Sally Boyle karakterine geçiyorsunuz ve en sonda da Ollie Starkley ile son bir deneyim yaşıyorsunuz. Oynamayı düşününler açısından hikayeyi detaylı olarak anlatmayacağım ancak oyunun hikaye açısından oldukça zengin olduğu söylenebilir. Distopik bir dünya içerisinde çizimleri oldukça ilginç gelebilecek bu detaylı oyunun adeta bir dizi gibi aktığını söyleyebilirim. Oynanışı nasıl bulursunuz bilmem ama senaryonun akıcı ve merak uyandırıcı olduğunu söyleyebilirim.
We Happy Few oynanış mekanikleri
Oynanış olarak kesinlikle ilginç bir yapısı olduğunu söyleyebilirim. Öncelikle oyun yer yer önemli tercihlerde bulunmanızı sağlıyor ve mikro boyutlarda olayları değiştirebiliyorsunuz. Büyük resim değişmese de oyun sizin de etkide bulunmanıza izin veriyor. Oyun ayrıca birçok yan görev içeriyor ve bu yan görevler oldukça ilgi çekici şekilde dizayn edilmiş. Bazı açılardan her oyuncuyu cezbedecek bir deneyim sunmasa da oynarken kesinlikle tasarım ve senaryo ekiplerine büyük saygı duyuyorsunuz.
Oyun genel olarak açık dünya anlayışını benimsemiş halde. Görevlere kendiniz yol alıyorsunuz. Girdikten sonra da işinizi birçok farklı şekilde çözebilirsiniz. Sağ tarafta yapmanız gereken şey yazsa da aynı işlevi verecek herhangi bir hamle ile de aynı etkiyi sağlayabiliyorsunuz ve oyun da bunu algılıyor.
Bunlardan ayrı olarak oyun “crafting” anlayışına sahip. Topladığınız malzemelerle oyunu daha kolay idare etmenizi sağlayacak ürünler yaratabiliyorsunuz. Üniformadan tutun kilit açacak maymuncuklara kadar türlü şeyler üretebiliyorsunuz.
Son olarak hatırlatmalıyım ki We Happy Few pek kolay bir oyun değil. Hikayeye odaklanırken oynanışı unutan bir oyun diyemeyiz. Genel olarak yer yer yorabilen bir deneyim sunuyor. Oyun içerisinde yer yer gizlenerek hareket edip yer yer de gerçek çatışmalara girmeniz gerekiyor. Bunun yanında bulmacalar çözmek de oyunun ciddi bir parçası. Yani kısacası, kafa rahatlatmak için oynanacak oyunlardan birisi değil diyebiliriz. Zorluk ve iyi hikaye derdindeyseniz bu oyun sizin için uygundur.
Senaryo ve görevler
Oyunun geniş bir görev haritası var. Yani oyun bir yerden sonra aynı ya da benzer görevleri vererek sizi sıkmıyor. “Senarist ne yaşamış yahu?” dedirten çok orijinal görevler bulunuyor. İlginç aletler ve karakter yapılarıyla oldukça geniş çaplı bir tecrübe sunuyor.
Oyun yer yer size sunduğu ilginç aletlerle size ahlaki tercihler bile yaptırıyor. Mesela oyunun en başlarında Arthur ile bir hapishane deneyimi yaşıyorsunuz ve burada sizden birisini dövmeniz bekleniyor. Yetkililer size silah tercihi yaptırıyor. Bunlardan birisi öldürmeniz için uygunken diğer silah bayıltmak için daha uygundur. Bu ahlaki tercihiniz bir şey değiştirmiyor ancak farklı işlevlerde silah kullanma deneyimi yaşatıyor.
Senaryo oldukça zekice yazılmasının yanında diyaloglara da çok önem verilmiş. Nerdeyse her cümle bir önem taşıyor. Dikkatli oynayan birisinin hikayeden maksimum düzeyde zevk alabileceğini düşünüyorum. Kesinlikle ara sahneleri atlanarak oynanacak bir oyun değil. Senaryo bize sık sık düşünmemiz gereken alanlar sunuyor. Zengin senaryo arıyorsanız oyununuz burada diyebiliriz.
Sanat tarzı ve görev yapısı!
Oyun bilinçli şekilde pastel renkler kullanarak görüntüleri çarpıtıyor ancak bazı oyuncular için bu tercih pek hoş karşılanmayabilir. Yer yer yüz ifadelerinden tutun deneyimlediğiniz anlara kadar birçok yerde bu görüntü kalitesi oyuncuları rahatsız edebilir.
Oyunun birçok yerinde görevler oldukça karmaşık bir hal alıyor. Tüm dikkatinizi isteyen anlar oldukça fazla diyebiliriz. Bu da yer yer oyuncuyu sıkabilecek bir tecrübe sunuyor. Bulmaca çözmeniz gereken ve gerçekten beyninizi aktif tutmanızı isteyen görevler oluyor.
Değerlendirme
Compulsion Games’in geliştirdiği We Happy Few, 2016’da piyasaya sürüldü ve aslında oyun dünyasının en popüler oyunlarından olmadı. Üstelik Unreal Engine 4 kullanılarak geliştirilmesine rağmen.
Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.