0

İzometrik, hayatta kalma ve korku oyunu Project Zomboid, oyuncuları kendine hayran bırakan detaylara sahip. Oyuna girdiğinizde ne yapacağınızı şaşırabilirsiniz. Bu rehberde size oynanışa ilişkin tüyolar veriyoruz.

Project Zomboid

Project Zomboid, İngiliz ve Kanadalı bağımsız geliştirici The Indie Stone tarafından geliştirilmekte olan bir açık dünya izometrik, hayatta kalma ve korku oyunu olarak piyasaya sürüldü. Erken erişimdeki oyun her geçen gün oyuncuların da gösterdiği ilgiden dolayı büyüyor ve yeni özelliklere kavuşuyor.

Size aktaracağımız bu ilk oynanış rehberi muhtemelen zamanla değişecektir ancak temel oyun mekaniklerini anlamanız için yardımcı olacaktır.


Mekanikler

Karakter ihtiyaçları

Oynanışa başlamadan bilmeniz gereken mekaniklerden bazıları önemli. Project Zomboid de karakterinizin canı sıkılabilir, eğlenmek isteyebilir veya uykusuzluk sorunları yaşayabilir.

Yani eğer oyunda Açlık, Susuzluk gibi şeylere dikkat ediyorsanız oynanışta dikkat etmeniz gereken birkaç şey daha bu mekanikle beraber bulunmakta.

Tamir işleri

Project Zomboid de bulunan bir diğer mekanik ise araçları tamir etmeyle alakalı. Oynanışta karşılaşacağınız tamir ekranı veya tamir etme mekaniği size çok kolay gelebilir ama oynarken biraz daha yorabilir. Harita oldukça geniş ve bir araca ihtiyacınız olacak!

Project Zomboid

Gece – gündüz döngüsü!

Project Zomboid de bulunan bir diğer mekanik ise gece- gündüz döngüsü ve özellikleri:

Tabi ki de her oyunda olduğu gibi bir gece gündüz döngüsü olacak ama Project Zomboid de bu durum biraz farklı. Eğer geceleri loot aramaya çıkarsanız zombilerin sizi görme olasılığı daha az veya daha çok olabilir. Gece loot aramaya çıktığınızda sinsi sinsi dolanmalısınız, ses çıkarmamalısınız!

Project Zomboid – Gece

Başlarken

Project Zomboid oyunu başlarken karakterinizi oluşturmanız ve oyun içerisinde nasıl daha kolay ilerlemek istediğinizi belirlemelisiniz. Başlangıçta karakterinize vereceğiniz yeteneklerde bu doğrultuda olmalı…. Oyunun erken aşamasında sizleri daha kolay geliştirecek bu adımı es geçmeyin.

Daha sonrasında oyun içerisindeki eylemlerinize bağlı olarak yetenekleriniz de gelişecek.

Eğitim

Project Zomboid’e ilk girdiğinizde karşınıza çıkan Eğitim (Tutorial) kısmını yapmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Çünkü oyunun mekaniklerini anlamak için neler yapabileceğinizi gösteren bir eğitim aşaması oyuna daha hızlı adapte olmanızı sağlayacaktır.

Yeni oyun

Daha sonrasında Solo kısmında sizi yeni bir oyun başlatmanız için gerekli bir ekran karşılayacak. Oyun Stili kısmından oyunun zorluğunu ayarlayabilirsiniz. Challanges kısmından farklı zorluklara ev sahipliği yapan görevlerle de oynayabilirsiniz.

Yetenekler

Seçimlerinizi yaptıktan sonra sağ altta bulunan ”İleri” tuşuna basarak karakter yeteneklerinizi seçebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey size avantaj sağlayacak özellikleri seçtiğiniz ‘ – ‘ puanlar verecek ve bunu da negatif özellikler seçmek için kullanacaksınız.

Kısaca şöyle anlatmak isteriz.

Örneğin, seçtiğiniz bir Pozitif yetenek size -4 puan verecek. Siz bu -4 puanı dengelemek için herhangi bir Negatif yeteneği seçip -4 puanı nötrleştirmeniz gerekmektedir. Puanlarınızın hepsini yeteneklerinize dağıttıktan sonra ”İleri” tuşuna bastıktan sonra Karakter oluşturma ekranına geçeceksiniz.

Karakter oluşturma

Adınız, Soyadınız, Saç, Sakal, Ten rengi ve Kıyafetlerinizin renkleri ve tipleri olmak üzere bütün her şeyinizi özelleştirebilir ve Sağ altta ki ”Oyna” kısmına basarak oyuna başlayabilirsiniz.

Oyun başlangıcı

Project Zomboid başladığında sizi Rastgele bir yerde başlatacaktır. Etrafınızda zombilerin olabileceğini unutmayarak etrafı lootlamaya başlamalısınız. İlk doğduğunuzda yüksek ihtimalle şehrin yakınlarında doğacaksınız. Project Zomboid içerisinde ki şehirler oldukça tehlikelidir.

Açlıktan, uykusuzluktan, hastalıktan vb. durumlarla ölebileceğiniz gibi en önemlisi olan zombi ısırığından da ölme ihtimaliniz yüksektir. O yüzden ilk başladığımız da şehirden olabildiğince uzaklaşıp kendimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz.

Şehirlerden uzak durma sebeplerimiz şöyle sıralayabiliriz:

  • Zombilerin en yoğun olduğu bölgelerden biri.
  • Hesaba katmadığınız ev alarmı veyahut araba alarmları zombilerin hepsini sizin üstünüze çekecektir.

Peki Şehirden uzaklaşacağım ama neler yapmam lazım diyorsanız.

  • Project Zomboid de ilk doğdunuz evi lootladıktan sonra etrafta bir çanta bulmaya odaklanın.
  • Bu oyunda önemli etkenlerden biride ağırlıktır. Çok ağır olmanız sizi yavaşlatacak ve zombilerin kaçınılmaz hedefi yapacaktır.
  • Eğer çanta bulamazsanız sadece önemli eşyaları yanınıza alın örneğin: Su, yemek, konserve, konserve açacağı vb.
  • Ardından geçici bir silah bulmanız lazım.
  • Mutfak bıçağı, tereyağı bıçağı gibi ağır olmayacak ve sizi en azından aylaklara karşı belirli bir süre ayakta tutacak eşyalar olması gerekir.
  • Çok şanslı olmanız durumunda şehirden uzaklaşmak için bir araba bulmanız gerekmektedir. Ama unutmayın şanslı olmanız gerekmektedir. Çünkü ilk olarak bir araba bulacaksınız ardından araba sağlam durumda olabilecek ve kapısı olması gerekecektir. Daha sonrasında arabanın anahtarını bulacaksınız ve arabanında benzini bulunacaktır…

Heyecan dolu zorlu hayatta kalma deneyimi sizi bekliyor!

Oyun sonu

Project Zomboid, bir sonu sahip değil. Öldüğünüz zaman tekrar dünyaya gelerek önceki yaptığınız hatalardan kaçınarak daha uzun süre hayatta kalmaya çalışacaksınız! Bu acımasız dünyada kaç gün hayatta kalabilirsin?


Eren Durmuş
Oyun Günlüğü Rehber Editörü