0

Merhaba!

Bu rehberde ConcernedApe tarafından geliştirilen çiftlik RPG oyunu Stardew Valley hakkında ayrıntılı bilgilerle birlikte oyun hakkındaki kendi kişisel oyun deneyimimden yola çıkarak vereceğim ipuçlarını bulabilirsiniz.

Tüm bu ayrıntılara başlamadan önce sizlere ConcernedApe‘i yani oyunun yaratıcısını tanıtmak istiyorum. ConcernedApe bir oyun yapım şirketi ismi olarak görünse de aslında yalnızca bir kişi: Eric Barone. Kendisi Amerikalı ve Stardew Valley onun ilk oyunu. Oyunun dizaynından, hikayesinden müziğine kadar her şeyin yapımı tamamiyle kendisine ait. Yıllarca üzerinde çalıştığı bu oyunu 2016 yılında erişime sundu ve hiç beklemediği bir ilgiyle karşılaştı. Çünkü kendisinin söylediğine göre böyle büyük bir oyuncu kitlesi hedefleyerek değil de sadece yapmaktan hoşlandığı için Stardew Valley’i yapmaya başlamıştı.

Eric Barone, ConcernedApe

Stardew Valley’de kendi çiftliğinizi kurup ekinlerinizi yetiştirmek, hayvanlarınıza bakmak, madene inip değerli taşlar toplamak, yaratıklarla savaşıp eşya düşürmek, balık tutmak, koleksiyonları tamamlayarak oyundaki bazı özelliklere erişmek, köylülerle etkileşimde bulunarak onlarla arkadaş olmak hatta evlenmek ve çocuk sahibi olmak bile mümkün. Bunlar oyunda yapabileceğiniz bazı şeylerin yalnızca kısa bir açıklaması.

Karakter oluşturma

İlk olarak oyuna girip “Yeni”ye (oyunda 11 farklı dilin yanında Türkçe dil desteği de bulunuyor) tıkladığınızda sizi neler bekliyor bundan bahsedeceğim.

Burada oyun içi karakterinizin cinsiyetini, görünümünü, kıyafetlerini, ismini oluşturabileceğiniz, renklerini özelleştirebileceğiniz karaker oluşturma ekranıyla karşılaşıyoruz. Aynı zamanda çiftlikte istediğiniz evcil hayvanı (köpek ya da kedi, her birinden üç çeşit bulunuyor), çiftlik adınızı ve çiftlik türünüzü seçiyorsunuz. Çiftlik türlerinden bahsetmeye başlamadan önce favori nesne kısmından bahsetmek istiyorum.

Karakterinizin özelliklerini belirleyip istediklerinizi seçtikten sonra oyuna ilk başlayan biri favori nesne kısmının ne işine yarayabileceğini ve ne yazması gerektiği konusunda tereddüte düşüyor, oyuna ilk başladığımda bana da olmuştu. Aslında favori nesne kısmına istediğiniz herhangibir şeyi yazabilirsiniz, mantıklı bir kelime olmasına bile gerek yok. Stardrop’ları bulup yediğinizde çıkan diyalogda favori nesneye yazdığınız şeyi görüyorsunuz. (Stardrop’ların ne olduğu ve nerede bulabileceğiniz rehberin ilerleyen kısımlarında.)

Burada bilmeniz gereken küçük bir Easter Egg var sadece. Favori nesne kısmına ConcernedApe yazarsanız bir Stardrop yediğinizde favoriniz olarak onu seçtiğiniz için ConcernedApe size teşekkür ediyor.

Çiftlik türleri

Şimdi her birinin çiftlik haritası farklı olan çiftlik türlerinden bahsedelim.

Sahil Çiftliği: İlk önce en son çıkan Sahil Çiftliği’nden bahsetmek istiyorum. Bu çiftlik türü toplayıcılık ve balıkçılık için daha iyi çünkü hem harita diğer çiftliklere göre daha büyük hem kasabadaki sahile gitmeden kendi çiftliğinizdeki denizden balık tutabiliyorsunuz hem de denizden kumsala vuran sandıklardan eşya düşürebiliyorsunuz. Bu haritanın en büyük eksisi büyük olmasına ve toprağının fazla olmasına rağmen kumul toprak olduğu için fıskiye koyamıyoruz. Oyunun ilerleyen zamanlarında fıskiyeler çok büyük bir yardımcımız oluyor özellikle çiftçilikte ilerlemek istiyorsanız Sahil Çiftliği’nde zorlanabilirsiniz.

Dört Köşe Çiftliği: Bu çiftlik kendine has özellikleri olan dört farklı türden oluşuyor. Genellikle çok oyunculu modda oynayanlar bu çiftliği tercih ediyor.

Yaban Çiftliği: Bu çiftlik türünde bolca verimli toprak bulunuyor fakat hava karardıktan sonra çiftliğe yaratıklar gelmeye başlıyor. Madene gitmeden yaratık kesip eşya düşürmek ve yaratık görevlerini tamamlamak için tercih edilebilir bir çiftlik.

Tepebaşı Çiftliği: Bu çiftlikte dolambaçlı bir ırmak ve kayalık zemin bulunuyor. Bu yüzden tasarım yaparken işler zorlaşsa da çiftlikte bulunan maden yatağı madenciliği kolaylaştırıyor.

Orman Çiftliği: Adı üstünde bu çiftlik türünde her şeyden çok ağaç bulunuyor. Ağaçlar tarım alanını kısıtlasa da koskoca bir orman hemen elinizin altında bulunuyor.

Irmak Çiftliği: Çiftlikten geçen ırmak sayesinde çiftlik adalara bölünür ve balık miktarı daha fazladır.

Standart Çiftlik: Ekstra bir özelliği olmayan sıradan düz bir arazi çiftliği. Oyunu ilk defa oynayacaklara bu çiftlik türünü tavsiye ediyorum. Hem tasarlanması daha kolay, büyüklüğü ideal hem de oyunun özellikle ilk aşamlarında para sıkıntısı çekmemek için çiftçiliği rahatça geliştirebileceğiniz bol araziye sahip.

Karakterimizi özelleştirip çiftlik türümüzü seçtikten sonra baharın birinci günü oyuna başlıyoruz. Oyuna ilk başladığımızda ekranda sağ altta enerji barını, sağ üstte saati, mevsimi, tarihi ve paramızı gösteren küçük bir takvim ve görevlerin bulunduğu butonu, aşağıdaysa envanterimizdeki eşyaların bir kısmını görüyoruz.

Enerji

Enerjiyi yükseltmenin diğer yollarıysa hamamı açtıktan sonra oradaki suya girerek enerjimizi artırabiliriz. Yukarıda bahsettiğim gibi enerji yükselten yiyeceklerden yediğimizde enerjimizi yükseltebiliriz. Eğer arkadaşlarımızla çoklu oyuncuda oynuyorsak uyumadan evdeki yatağın içinde beklemek de enerjiyi yükseltiyor.

Özellikle oyunun ilk aşamalarında enerji bizim için çok önemli. Çünkü başlangıçta enerji barı küçük oluyor ve kazma, çapa, sulama kabı gibi aletlerimiz geliştirilmemiş olduğu için ağaç keserken ya da toprak kazarken daha fazla enerji kullanmış oluyoruz. Zamanla aletleri geliştirdikçe ve Stardrop’ları bulup yiyerek enerji barını artırdığımızda ve eve mutfak ekleyip yemek yapıp yiyerek enerji problemini tamamen ortadan kaldırmış olacağız.

Oyuna ilk başladığımızda enerji barımız maksimum 270 enerji olabiliyor. Stardrop’ları bulup yediğimizde her biri için 34 birim daha kalıcı olarak enerji barına ekleniyor. Yani toplamda kalıcı olarak en fazla 508 birim enerjiye sahip olabiliyoruz.

Eğer gün içerisinde enerjinin tamamını tüketirsek karakterimiz yoruluyor ve hareket hızı azalıyor. Uyuyup uyandığındaysa ertesi gün enerji barı yarıda güne başlıyor. Enerji konusunda zorluk yaşamamak için günü iyi planlayıp enerjiyi kontrollü kullanmak çok önemli.

Ayrıca geçici ve günlük olarak maksimum enerjimizi artırabileceğimiz bazı yemek çeşitleri var. Bunlara tüm yemek çeşitlerinden bahsederken değinelim.

Can

Oyuna girdiğimizde veya yeni bir güne başladığımızda çiftlik ya da kasabada dolaşırken can barını arayüzde göremiyoruz. Etrafımızda bize saldırabilecek yaratık olduğunda can barı, enerji barının tam yanında beliriyor.

Maksimum can oyuna ilk başladığımızda 100 birim oluyor. Maksimum canı artırmanın birkaç yolu var. Bunlardan biri savaşma becerisinde her seviye atladığımızda (5 ve 10. seviyeler haricinde) can barına kalıcı olarak 5 birim ekleniyor. 5. ve 10. seviyelerde Savaşçı ve Savunucu uzmanlıklarını seçerek yine canı artırabiliriz. Canı kalıcı olarak artırmanın bir diğer yoluysa biraz spoiler içeren bir yöntem.

10. Gizli Notu bulup Kafatası Madeni’nin 100. katında Mr. Qi ile buluşunca bize “Iridyum yılan sütü” veriyor ve bu da canı kalıcı olarak 25 birim artırmamızı sağlıyor.

Eğer can barı tamamiyle biterse karakterimiz bayılıyor ve NPC’lerden birisi onu buluyor. Ertesi gün madenin girişinde, yatak odasında ya da Harvey’in kliniğinde uyanıyor. Evet, bu oyunda ölmek yok. 🙂 Bayılınca bazı eşyalar düşüp kayboluyor ve bir miktar para kesintisi oluyor.

Beceriler

Oyunda toplam beş beceri bulunuyor. Her biri 10 seviyeden oluşuyor ve her akşam uyuduğumuzda deneyim puanları seviyeye ekleniyor. Seviye atladığımızda yeni tarifler öğreniyoruz ve eşyalar kazanıyoruz. İlk önce becerilerin neler olduğunu ve her beceride nasıl seviye atlayabiliriz ona bakalım daha sonraysa her bir beceride kaçıncı seviyeye geçtiğimizde hangi eşyaları kazanıyoruz veya tarifleri öğreniyoruz ayrıntılı şekilde inceleyelim.

Yetenekler ekranı

Çiftçilik: Bahçemize ektiğimiz ürünleri toplayarak ve çiftlik hayvanlarımızla ilgilenerek deneyim puanı kazanıyoruz.

Madencilik: Madencilikte deneyim puanı kazanıp seviye atlamak için yapmamız gereken tek şey kazmayla taş kırmak.

Toplayıcılık: Haritanın rastgele yerlerinde karşımıza çıkan mevsimlik toplayıcılık bitkilerini veya meyvelerini toplayarak deneyim puanı kazanıyoruz. Hatta ağaç kestiğimizde düşen odunları toplamak bile toplayıcılığı geliştiriyor.

Balıkçılık: Oltayla veya yengeç tuzağıyla balık yakalayınca deneyim puanı kazanıyoruz.

Savaşma: Bu beceriyi geliştirmenin tek yolu yaratık kesmek.

Yeteneklerle alakalı daha ayrıntılı bilgi edinmek için tıkla.

Gece gündüz döngüsü

Gece gündüz döngüsünde ilk bahsetmek istediğim şey oyunu kaydetmenin tek yolunun uyumak olduğu. Yani oyunda herhangibir kaydetme tuşu bulunmuyor. Gün içerisinde ya da gece uyuduğunuzda oyun otomatik olarak kaydediliyor ve bir sonraki güne geçiliyor.

Tarih
Hava durumu/mevsim
Saat
Sahip olunan altın
Görev butonu

Uyumak karakterinizin canını ve enerjisini dolduruyor. Eğer çok oyunculu modda oynuyorsanız enerjinizi doldurmak için yatağın içine girip uyumadan bekleyebilirsiniz. Gece 12 olduğunda oyun size karakterinizin artık yorulmaya başladığını söylüyor ve gece 2’den önce yatağa yatıp uyumazsanız karakter bayılıyor. Sabah olduğundaysa biraz para kesintisi oluyor ve envanterinizden bazı eşyaları kaybetmiş oluyorsunuz.

Gün içerisinde ve akşam vakti köydeki NPC’ler belirli şekilde hareket ediyorlar. Aslında hepsinin kendine özel programları mevcut. Yani hangi gün nereye gittikleri ve hangi saatte nerede oldukları belirli. Bunun tablosunu farklı bir yazıda ayrıntılı şekilde sizinle paylaşacağım.

Bunun haricinde bahsetmek istediğim bir diğer konuysa balık tutmayla alakalı. Her mevsim tutulabilen balıklar değiştiği gibi günün hangi saatinde nereden balık tuttuğunuz da tutulabilecek balıkları etkiliyor. Yani bazı balık türleri yalnızca sonbaharda, yağmurlu havada, saat 12 ile 3 arasında ya da sadece gölden tutulabiliyor. Mevsim, hava durumu, saat ve suyun türü balıkçılığı etkileyen faktörler.

NPC’ler

Oyundaki NPC’leri üçe ayırıyoruz. Birincisi romantik ilişki geliştirip evlenebileceğiniz NPC’ler:

Stardew Valley NPC’ler

Bir sonraki ise evlenemediğiniz ama arkadaşlık ilişkisi geliştirebildiğiniz NPC’ler:

Stardew Valley NPC’ler

Sonuncu olaraksa görevler haricinde pek bir şey yapamadığımız hatta hediye bile veremediğimiz yani arkadaşlık ilişkisi bile geliştiremediğimiz NPC’ler:

Stardew Valley NPC’ler

Devamı gelecek…


Hilal Kopuz
Oyun Günlüğü Kıdemli Editör / Oyun Günlüğü English Editor in Chief
    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments

    You may also like