Grand strateji ve toplum simülasyon oyunu Victoria 3, savaştan çok ekonomi ve toplum yönetimini öne çıkaran bir oyun olarak karşımıza çıktı. Bu bölümdeki Victoria 3 rehberinde ekonominin temelleri olarak göreceğimiz mallar ve kaynaklara bakıyoruz.
Oyunda dört tür mal vardır. Bunlar temel, endüstri, lüks ve askeri.
Mallar nüfusun ihtiyacını karşılar. Her topluluğun ihtiyaçları vardır ve eğer bunları karşılayabilirseniz insanlarınız zenginleşir. Zenginler daha üretken olup daha hızlı büyürler, devletlerine bağlıdırlar. Ancak daha fazla lüks kaynakları talep ederler. Eğer ihtiyaçları karşılanmazsa fakirleşir, büyüme hızları düşer, üretkenliklerini kaybeder ve radikalleşirler. Ve talepler de azalır. Bu şekilde onları bir daha mutlu etmenizde uzun sürmez.
Toplulukların mallara bakış açısı farklıdır. Örneğin temel gıdaları herkes tüketebilir. Veya kültüre ya da takıntılara göre tercihleri değişebilir. İngilizler çaya takıntılıdır. Çinliler de afyona takıntılıdır. Araplarda ise alkol tabudur.
Mallar hammadde olarak da kullanılır. Örneğin kömür ve demir cevheri ile çelik üretilir. Çelik üretebilmeniz için bu mallara ihtiyacınız vardır.
Devlet binaları da mal tüketiyor. Burada tedarik zinciri öne çıkıyor. İlk tedarik noktası vilayetler. Her vilayet işlenebilir bir kaynak potansiyeline sahiptir. Sahildeki bir vilayette balık mevcuttur. Kömür ise belirli bir bölgede bulunur. Altın, petrol ve kauçuk gibi kaynaklar keşfedilerek bulunur. Kaynak bulma potansiyelinizi de araştırma yaparak artırabilirsiniz. Malların kaynak yerleri ve potansiyel bölgeleri ayrıca bir haritada belirtilmiştir. Ayrıca bu haritada tüketim bölgeleri de net bir şekilde gösterilir.
Mallar zamana göre değişkenlik gösterecektir. Örneğin ilk dönemde tank, uçak ve telefon gibi mallar görünmez ancak oyunun ilerleyen kısımlarında ortaya çıkacaktır. Gelin şimdi tüm mallara göz atalım.
Temel mallar
Tahıl: Buğday, Pirinç, Çavdar tarlalarında üretilen ürün tahıldır. Tahıl için herhangi bir ön şart yok. Vilayetinizdeki topraklara yapabilirsiniz. Gıda ve Hayvan Çiftliklerinde tahılı kullanırsınız.
Balık: Balıkçılık Rıhtımlarında herhangi bir ön şart aranmadan çıkan üründür. Gıda Fabrikalarında kullanılır.
Kumaş: Hayvan Çiftlikleri, Pamuk Plantasyonları, Geçim Tarlalarından üretilir. Dokuma, Mobilya, Tersaneler, Savaş Makinaları Fabrikaları, Kışla, Asker Alım Merkezi ve İnşaat Sektöründe kullanılıyor.
Kıyafet: Kumaş tüketen Dokuma Atölyeleri kıyafet üretir. Aynı zamanda, Geçim Tarlaları, Geçim Meyve Bahçeleri ve Geçim Otlaklarında da üretilir.
Mobilya: Kumaş ve Odun tüketen mobilya imalathaneleri Mobilya üretirler.
Kağıt: Odun, Alet, Kömür, Boya ve Sülfür ile üretilen Kağıt, Sanat Akademisi, Devlet Yönetim Binası, Üniversite ve Gökdelende kullanılır.
Hizmet: Diğer mallar gibi hizmette oyunda bir temel mal olarak vatandaşlarınız tarafından üretiliyor. Burada da yerleşiminizin ne kadar büyük olduğu öne çıkıyor. İlk seviye bir vilayet sadece odunla dahi hizmet üretirken Kent Merkezi, Cam, Kömür, Ulaştırma ve Odun’a ihtiyaç duyabiliyor. Burada kent merkezindeki pazar alanlarından, aydınlatma sistemine, ulaştırmadan dini yönetime kadar birden fazla etken var.
Ulaştırma: Demiryolu ile ulaştırma kazanıyoruz. Ve bütün üretim alanlarında, kent merkezlerinde kullanılıyor. Vatandaşlarınızın iletişim ihtiyacı olarak öne çıkıyor.
Victoria 3’te temel mallara oyunun başında çok önem vermeniz ve hangi endüstriye odaklanacaksanız oraya yatırım yapmanız gerekiyor. Bütün temel malları üretmeniz imkansız değil ancak burada da ticaret sistemini öne çıkıyor. İhracat ve ithalatı iyi kullanmanız gerekiyor. Malların fiyatları arasındaki denge, ihtiyaç oranı sizin tercihinize bağlı.
Endüstri malları
Sert Kereste: Tomrukçuluk kamplarında üretilen sert kereste Mobilya İmalathaneleri, Liman ve askeri tesislerde kullanılıyor. Tabii bu kamplardaki üretim yöntemini değiştirerek sert kereste üretimini sağlayabilirsiniz.
Demir: Demir madenlerinde üretilen demir, ekonominizin can damarı. Sanayi toplumunun vazgeçilmezi. Alet üretmek için temel kaynaklarımızdan biri. Kullanım alanı oldukça geniş.
Alet: Odun ve demirden yapılan aletler, Alet Atölyesi’nde üretiliyor. Temel endüstri malı olan aletlerin kullanım alanı çok geniş.
Çelik: Kömür ve demirden üretilen çelik, sanayiniz için vazgeçilmez bir kaynak. Çelik ilk dönemde olmasa da ilerleyen dönemlerde önemli bir kaynak olarak karşınıza çıkacak. Sanayisi gelişmiş ülkelerde ise oyun başında ihtiyaç listenizde olacak.
Gübre: Kimyasal Tesis ve Hayvan Çiftlikleri’nden üretilen gübre, boya ve tahıl üretiminde kullanılıyor.
Yelkenli: Tersanelerde üretilen yelkenli, Liman, Balıkçı Rıhtımı ve Balina Avlama Rıhtımlarında kullanılıyor.
Cam: Cam Fabrikalarında, porselen ve can üretilir. Cam’ın kullanım alanları ise kent merkezli olarak öne çıkıyor.
Boya: Boya plantasyonlarında direkt boya üretebilirsiniz. Sentetik Tesislerde ise gübre ve sülfürle üretilir. Dokuma Atölyeleri, Cam ve Kağıt Fabrikalarında kullanılıyor.
Sülfür: Sülfür madenlerinden üretilen sülfür, alet ve kömür istiyor. Kağıt Fabrikalarının yanında, Kimyasal ve Sentetik Tesislerde kullanılıyor.
Lüks mallar
İçki: Gıda Fabrikaları dahil, Çavdar, Geçim tarlalarında üretilen içki, tüm varlık seviyelerinde sarhoş edici madde ihtiyacı olarak kullanılıyor.
Et: Hayvan Çiftlikleri, Balık Avlama Rıhtımları ve Geçim Otlaklarında üretilen Et, 1- 29 seviye toplumlarda temel gıda ihtiyacı, 20-99 seviye toplumlarda ise Lüks Gıda İhtiyacı olarak kullanılır.
Şarap: Buğday ve Mısır Tarlalarında üretilen şarap, 15-99 seviye toplumlarda Lüks İçki İhtiyacı olarak kullanılır.
Lüks Mobilya: Mobilya İmalathanelerinde üretilen Lüks Mobilya, 15-99 seviye toplumlarda Lüks Eşya İhtiyacı olarak kullanılır.
Lüks Kıyafet: Dokuma Atölyelerinde üretilen Lüks Kıyafet, 15-99 seviye toplumlarda Lüks Eşya İhtiyacı olarak kullanılır.
Porselen: Cam Fabrikalarında üretilen porselen lüks bir kaynak olarak 15-99 seviye toplumlarda Lüks Eşya İhtiyacı olarak kullanılır.
Meyve: 1-29 seviye ile 20-99 seviye toplumlarda temel ve lüks gıda ihtiyacı olarak kullanılır. Meyveleri çeşitli tarlalardan elde edebilirsiniz.
Şeker: Şeker Plantasyonlarının yanında diğer tarlalarda üretilen şeker, Gıda Fabrikalarında kullanılıyor.
Güzel Sanatlar: Sanat Akademisinde üretilen Güzel Sanatlar, Varlık seviyeleri 30 ile 99 olan toplumlarda tüketilir.
Askeri mallar
Hafif Silah: Silah Fabrikasında üretilen Hafif Silah, Kışla ve Askeri Alım Merkezlerinde kullanılır.
Top: Silah Fabrikalarında üretilen Top, Kışla ve Askeri Alım Merkezlerinde kullanılır.
Cephane: Cephaneler Mühimmat Tesisleri’nde üretilir, Kışla, Askere Alım Merkezi ve Deniz Üssünde kullanılır.
Cephane, top ve hafif silahı savaşa girmeden önce tedarik etmeniz gerekiyor.
Ahşap Fırkateyn: Tersanelerde üretilen Ahşap Fırkateyn, Deniz Üsleri’nde kullanılır.
Vilayetlerde en temel mallar üretilir. İyi aletler, lüks mallar ve en güçlü silahların imal edilmesi gerekir. Bunu bir sonraki Binalar ve alt yapı rehberimizde anlatacağız.