Oyun Günlüğü, GameX 2022 Uluslararası Dijital Oyun ve Eğlence Fuarında, bağımsız Türk oyun geliştiricilerine oyunlarını ve sektörün şu anki konumu ve geleceği hakkında görüşlerini sordu.
Fuardaki İstanbul merkezli Türk oyun stüdyosu Algorhythm Games’den Elif Feyza Güler, Baran Adanır, Tarık Tezcan ile oyunları Awakening’i konuştuk.
Awakening
Elif Feyza Güler, Baran Adanır ve Tarık Tezcan: “Merhaba, ben T.T. . Ekip arkadaşlarım EFG VE BA. Biz üç kişilik bir arkadaş grubuyduk aslında. Geçen hafta sonu bir Game Jam’a katıldık. Bu yarışmaya katılma amacımız şu şekildeydi. Zaten hepimiz oyun geliştirmeyle ilgilenirdik ama birlikte bir şey yapmamıştık. Öyle bir şey yapmanın güzel olacağını düşündük. O yarışmada birinci olduk. Şimdi şu an birinci olduğumuz oyunu geliştirmeyi düşünüyoruz.” dedi.
Baran Adanır, “Biraz oyunumuzdan bahsedebilirim. Katıldığımız Game Jam’de bize verilen tema, rüyadan uyanma idi. Biz de pixel art temasını çok beğendiğimiz için öyle bir oyun yapmaya karar verdik. Bunu bu temayla nasıl birleştireceğimizi düşündük ve üçümüz aslında ritmi ve müziği sevdiğimizden ritim tabanlı bir platform oyunu yapmaya karar verdik.” açıklamasında bulundu.
Elif Feyza Güler de, “Oyunun küçük bir hikayesi de var. Karakter, oyun ilerledikçe platformları müziğin ritmiyle beraber daha kolay ve keyifle aşabildiğini fark ediyor. Aslında biz bunu biraz gerçek hayata uyarlamak istedik. Karakterimizin rüyadan uyanışı, biraz felsefi bir uyanış. Hayattaki zorlukları da öne çıkan platformları da hayatın ritmi ve akışıyla beraber aşmaya çalıştığında hem hayattan daha çok keyif alabildiğini hem de zorlukları daha rahat aşabildiğini fark ediyor. Bu da aslında karakterimizin uyanışı oluyor. Oyunumuzun ismi Awakening. Bu şekilde.” ifadelerini kullandı.
“Şu an aslında, fuarda da gördüğünüz üzere, birçok oyun geliştirici arkadaşlar, ekipler var. ” diyen Güler, “Büyük oyun şirketleri var. Bence küçük ekipler daha çok desteklenirse, dünyada, Türk ekipleri olarak, daha çok yer bulabiliriz. Ben şu an böyle düşünüyorum. Çünkü büyük yetenekler var bence, buradaki diğer stantlara baktığımızda da görüyoruz. Biz de bunun için çaba sarf ediyoruz. Destek olunursa bence çok daha fazla gelişme katedilir.” dedi.
Baran Adanır, “Son zamanlarda, özellikle indie tarzı daha küçük ekiplerin yaptığı oyunlar da hani geçmişe nazaran biraz daha revaçta.” diyerek, “Özellikle Türk oyun sektöründe de AAA tarzında oyunlar yapmak için büyük altyapılar, çok büyük ekipler gerekebiliyor. Benim şahsi fikrim, tabi ki fuarda gördüğümüz böyle oyunların da desteklenmesi çok önemli, ama onların yanında özellikle bizim yaptığımız tarzda oyun yapan stüdyoları da desteklemek, bence bizi bir adım öne çıkaracaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Tarık Tezcan ise, “Ben de arkadaşlara katılıyorum. Türkiye’de birçok indie oyun geliştirmek isteyen takım var. Bence biraz bu destek eksikliğinden falan ya da daha yurtdışına açılmanın şu an belki de zor olmasından dolayı biraz kendimizi çok Türk oyun sektörü olarak dünyada gösteremiyoruz. Türkiye içerisinde de bence indie oyun oynayan kitle çok fazla olmadığı için belki de Türk oyunlar da o durumda biraz geri kalabiliyor belki. Belki daha bununla ilgili bir kültür gelişirse bu da Türk oyun sektörüne faydalı olabilir.” ifadelerini kullandı.
Oyun Günlüğü olarak Algorhythm Games’e başarılar diliyoruz.