0

Kristal Piksel 2024‘te Yılın Oyunu ödülünü alan New Cycle oyununun geliştirici stüdyosu Core Engage Eş Kurucusu Alp Geven ile lansman sonrası tekrar görüştük. Bu röportajımızda oyunun son güncellemesine dair özel içerikleri, oyunun gelecek vizyonunu ve deneysel TPS ve FPS moduna ilişkin yenilikleri bulacaksınız. Ben Namık Türk, New Cycle röportajı ile karşınızdayım. Keyifli okumalar dilerim.

New Cycle

Namık Türk (NT) – Heyho Alp Geven, sizi biraz tanıyabilir miyiz? New Cycle’ın arkasındaki fikir ve motivasyonun nasıl oluştuğunu ve ekibinize dair şeyleri merak ediyoruz.

Alp Geven (AG) – Selamlar Namık, bu güzel temas fırsatı için ve özel başlıkları yakalayan hazırlığın için öncelikle teşekkür etmek isterim.

Yazılım geliştirme özelinde 35. yılını doldurmak üzere olan bir aileden gelmekteyim. 20 yıla yaklaşan mesleki yolculuğunu bir kaç ulusal ve uluslararası proje üretme veya çekirdek ekipte yer alma fırsatı yakalamış, basitçe yaptığı işten çok keyif alabilen birisiyim.

New Cycle - Alp Geven

Teknoloji geliştirmenin tek başına doğurduğu zorluklara ek, uygulamaya geçirmenin ve özellikle güzel ülkemden dış pazara açılabilmenin zorluklarıyla çok içli dışlı olmuş ve olmaya devam etmekte olan birisi olarak, hem kendim hem de bir sonraki nesil için emeğin daha çok saygı gördüğü ve küresel etkisi daha yüksek işler yapabilme fırsatı doğurabilmek niyetiyle, ‘Bilgisayar oyunları’ alanına yöneldim.

Bu rasyonel piyasa yönelimi dışında, hayal etme özgürlüğünü seven, evren kurmayı ve hikaye anlatmayı inanılmaz cazip bulan bir yapım var.

Bu yapıya ileri derece tarih, sosyoloji, teknoloji ve biyoloji gibi alanlara yönelik sınırsız bir merak eşlik ettiğinde alternatif gerçekliğin çekiciliğine kapılmaktan başka bir seçenek kalmıyor. Sonuç olarak çocukluğumuzdan bu yana hayatımızın bir parçası olan ‘oyun’ alanına sevdiğimiz bir dokuda ürün vermek niyeti ve bu niyetin hayat bulmuş hali New Cycle çıkıyor.

“Rakiplerimize kıyasla küçük bir ekibiz”

Ekip türdeki benzer ürünlere göre oldukça küçük ve hemen hemen hepimizin ilk oyun projesi. Ticari amaçlarla bir araya gelerek dostluğa evrilen, ilişkilerinin ömrü benden daha yaşlı olan bir neslin oluşturduğu kültürden gelmekteyim. Doğal olarak bu tarzla ekibimi şekillendirmeye ve yetiştirmeye özen gösteriyorum. Ana altyapı bileşenlerinin dışarıya sıfır bağımlılıkla geliştirilmesi, kullanılan her kütüphane bileşenine kaynak kod seviyesinde mutlak hakimiyetimizin olması gibi altın kurallara sahip çalışma yöntemlerine sahibiz ve bir bu kadar önemli olan tek başlık insan.

New Cycle - Core Engage ekibi
New Cycle – Core Engage ekibi

Doğru dinamiklere sahip, huzurlu bir ortamda az insanın ezilmeden! boyundan büyük işler başarabileceğine inanan bir felsefeye sahibiz. Diğer girişimlerimizde olduğu gibi çekirdek ekibimiz ailemden oluşmakta. Projenin ilk gününden itibaren meslek hayatına burada başlayan ve inanılmaz bir azimle kendilerini yetiştirerek projeyi en az benim kadar sahiplenen ekip arkadaşlarım da genişleyen çekirdek ekibimizin kıymetli birer parçası haline gelmiş durumdalar. Gelecek adına bunun bir ürünü tamamlamak ve sunmaktan daha kıymetli bir başarım olduğuna inanmaktayım.

Süreçte 3D varlık üretiminde süreli çalışma fırsatı yakaladığımız ekip arkadaşlarımız, yer yer seslendirme ve bazı 2D varlıkların üretiminde hizmetlerinden yararlandığımız sözleşmeli yüklenicilerimiz ve henüz projede görevlendiremediğimiz yetiştirilmekte olan veya ilgili bölüme kadar geliştirmenin tamamlanmasını bekleyen uzmanlıklardaki arkadaşlarımızla birlikte 20 kişiye kadar çıkan bir kadroyla ofisten çalışmaktayız.

Demo yayın hayatımızın altıncı ayında sürece dahil olarak bizlere fazlasıyla güç kazandıran Daedalic Entertainment ve kıymetli ekibini de aynı çatı altında saymazsak olmaz.

New Cycle
New Cycle

“Yaptığımız işin kalitesine odaklanıyoruz”

(NT) – Kristal Piksel Oyun Ödülleri 2024’te dört farklı kategoride aday gösterilip, buna ek olarak En İyi PC Oyunu ve Yılın Oyunu ödüllerini kazandınız. Bu konuda ne hissediyorsunuz? Bu motivasyon, gelecekteki işlerinize yansıyacak mı?

(AG) – Kristal Piksel ülkemizin en köklü etkinliklerinden birisi, gelişmekte olan bir endüstrinin kısa ve uzun vadede faydasına olan, büyüyerek devam etmesi gereken bir birliktelik ve ülkemizin uluslararası imajına katkı fırsatı. Bizler için iki farklı odakta değerlendirilebilecek bir başlık.

Bir yanda gerek iç gerek dış piyasaya kapalı hareket eden ve bilinirliğe, kurumsal imaja, pazarlamaya öncelik vermeyen bir tarza sahip yapımız için herhangi bir etkinlik veya ödül bir önem seviyesine sahip değil. Diğer yandan üretmeyi seven ve kalitenin önemine inanarak işiyle duruş sergilemekten keyif alan bir ekibiz. Bir önceki nesilden aldığımız bu yaklaşımı gelecek nesillere aktarabilme gayesi ve başarının coğrafyamızın ortak geleceğine yayılarak yeni imkanlar oluşturabilmesini önceliyoruz.

Kristal Piksel, bu hedeflerimize öylesine uygun ve kaliteli bir zemin sunmuş oluyor ki sadece katılmanın dahi yeterli olduğu bir organizasyon çerçevesinde tüm ulusa yansıyabilecek bir değer üretme fırsatı doğuyor. Bu çerçevede örtüşen hedeflere sahip samimi bir cemiyetin takdir ve teşekkürü bizler için onur nişanı manası taşıyor.

İki dalda layık görüldüğümüz ödüllerin, işimize olan saygımızı ve bağlılığımızı taçlandırmış olması ve tüm endüstrinin gönülden birleşme fırsatı yakaladığı güzel bir etkinlikle buna erişmek ayrıca bir gurur kaynağı. Tüm bu kazanımlar doğal olarak gelecekteki işlerimize pozitif çıktılar şeklinde yansıyacaktır. Henüz erken erişimde bizlere bir kat daha tatlı bir sorumluluk yüklemiş olması geleceğimize ve uluslararası mecrada ülkemizin temsiline doğrudan katkı sunacak sonuçları şimdiden garantilemek gibi oluyor.

Özen gösterilmiş bir tasarım

(NT) – New Cycle’ı şu anki aşamada, aynı türdeki oyunlardan farklı kılan ve daha iyi yaptığı şeyler ne? New Cycle’ın en iyi yaptığı şey ne? Oyununuzun hangi konularda daha değişik ve üstün özellikleri olduğundan bahsedebilir misiniz?

(AG) – Gerek tasarımsal gerekse mekanikler açısından şu aşamada aynı türdeki oyunlardan çok farklı olmaması temel hedefimdi. Bu gayeyle hem konsepti hem de oyun dizaynını türün temellerine sadık kalmaya çalışarak ilerletmeye çok özen gösterdiğimi belirtmek isterim.

İlk ürününü fazlasıyla zorlu bir türde vermeye çalışan bir yapı olarak ilk nefesi sağlıklı almak ve topluluk tarafından görünmez bir onaya erişmek birincil hedefimizdi diyebilirim. Bu sebeple çok farklı bileşenlerimiz ve çok geniş bir perspektifte ele aldığımız ‘evren oluşturma’ amacımız şu an herhangi bir ‘daha iyi’ veya ‘En iyi’ tanımına özellikle giremez. Gelecekte bu yönde şansımızı elbette zorluyor olarak ilerleyeceğiz ancak yine de böyle bir amacımız olmadığını söyleyebilirim.

New Cycle
New Cycle

Bu yaklaşımla New Cycle evreninin genişlemeye uygun tasarlanan mimarisi ve bir evren içerisinde çok yönlü yayılım gösterebilecek hem hikaye hem de oynanış altyapısına sahip olması onun kısmen benzersiz olan temel niteliği diyebiliriz. Bunlara ayrıca eklenen optimizasyon tutkumuz ve teknik açıdan fazlasıyla karmaşık sistemleri orkestral bir düzende nizami işletme takıntımız bir miktar daha katkı sunacaktır.

Elbette bu teorik olarak her erken erişim ürün için söylenebilir, ancak her erken erişim ürünün arkasındaki geliştirici için ekonomik hedef önceliği olmadan, mühendisliğe ve sanata düşkün ve tam bağımsız bir geliştirme maratonunu, toplulukla birinci elden irtibata özen göstererek işletiyor tanımını yapmak zor olacaktır. Küçük bir ekibin bu serüveni bu hacimden beklenmeyecek bir kalite çıtası üzerinde götürmeyi başarma azmi New Cycle’ı bugün bir miktar özel kılarken, gelecekte ‘daha iyi’ olabilmesi için en güçlü dayanağı diyebiliriz.

New Cycle için özelleştirilmiş yapay zeka

(NT) – Oyununuzda yapay zeka kullanıldığını duyurmuştunuz. Mekanik anlamda ne planladınız? Durumdan haberdar olanlar ve hiç bilmeyen okurlarımız için bu yapay zekanın nasıl ve nerede kullanıldığına, ne yaptığına dair bilgi verebilir misiniz?

(AG) – Yapay zeka başlığı bugünkü anlam karmaşasının henüz oluşmadığı bir dönemde çok ilgimizi çeken ve teknolojik açıdan doğal olarak takibimizde tuttuğumuz bir başlıktı. Günümüzde özellikle etik çerçevede bolca tartışmalı bir pozisyonda konumlanan ‘Generative AI’ modelinden farklı bir yöntem ve altyapı kullanarak oyunumuza bir etkileşim katmanı daha katmayı denedik ve uyguladık.

Inword Ai isimli şirkete ait olan üçüncü parti bir alt sistem ile ‘Oyuna özel NPC’ karakterler oluşturabildiğiniz yapılandırılabilir veri tabanı modeli üzerinden hizmet sunan bir altyapıya sahibiz. Bu üçüncü taraf aracın karşısına bizlerde oyun tarafına bir bulanık zeka karşılama bileşeni ve oyun evreni akışına uygun bir olay zinciri işletme yaklaşımı geliştirerek ana altyapımıza entegre ettik.

Bu NPC’ler New Cycle evreninin tüm kuralları öğretilmiş, kendi istekleri, hırsları, korkuları ve hedefleri tanımlanabilen ileri seviyede özelleştirilmiş varlıklar olarak oyunda yer alıyor. Oyunun hikaye sistemine ve evren dizaynına bağlı oluşabiliyorlar ve yeni görevler, etkileşimli hikayeler veya doğrudan bazı sonuçları etkileyebilecek eylemler gerçekleştirebiliyorlar. Var olabilmeleri için de benzer olasılıklar ve şartların karmaşasından üreyen bir yaklaşımımız var. Şu gün şu saat veya şu olay olduğunda basmakalıp var olsun ve oyuncuyla etkileşime geçsin gibi bir yaklaşım izlemiyoruz.

Bu süreci oyuncu tercihine bağlı sürdürebiliyorsunuz ve ‘kaba veya kibar, ilgili veya vurdum duymaz’ olmanız karşınızdaki NPC’nin karakterine ve o an içerisinde bulunduğu şartlara göre farklı sonuçlar elde etmenizi doğrudan etkileyebiliyor. Kabaca tahmin edilemez ve olduğu gibi tekrar etmeyen bir katmanla ‘Yönetim ve yaşam’ başlığına ayrı bir doku eklemeyi hedefledik.

New Cycle
New Cycle

Aslında ChatGPT’nin oyun entegrasyonundan önce yapılmış

İlk demo sürümümüzde test ettiğimiz bu altyapı fazlasıyla olumlu sonuç üretti, doğru hatırlıyorsam henüz ChatGPT gibi daha genel modellerin oyun gibi paket ürünlere entegre edilebilmesine imkan veren altyapılarının olmadığı çok öncül bir dönemde bu testi gerçekleştirme fırsatı bulduk.

Inword şirketinin de davetiyle özel iş geliştirme programlarına davet edilmiş olduk ancak gerek Steam platformunun o dönem yayın politikasındaki belirsizlikler gerekse 2 Boyut materyal üretimi üzerinden oluşan negatif atmosfer içerisinde, oyunun böylesine küçük bir parçasının işimizin asıl önemli gördüğüm taraflarını gölgelemesini istemedim.

Bu doğrultuda versiyon 1.0’a doğru olan yolculuğumuzda bu konuyu beklemede tutarak ilerleyecek şekilde bir yol haritası kararı almış bulunmaktayım. Gelişen teknolojik altyapı üzerinde hâlâ öncül olduğumuz noktalardaki güçlü kaslarımızı dinç tutarken, dünyanın bu konuda biraz daha olgunlaşarak kurallarını etik ve sürdürülebilirlik ekseninde daha iyi oturtmasını bekleyeceğim.

Evrenin potansiyeline bir limit koymak istemiyorlar

(NT) – New Cycle’ın erken erişim sürecinden memnun musunuz? 2023’teki röportajımızdan bu yana neler değişti? Oyunculardan aldığınız geri dönüşler ne yönde? Bu geri dönüşlerle birlikte değiştirdiğiniz veya eklemeyi/çıkarmayı planladığınız bir özellik mevcut mu? Henüz bunun için biraz erken fakat; çıkış sonrası için bir içerik planınız mevcut mu?

(AG) – Projeye adım atmadan oluşturduğumuz hedefler çerçevesinde bugün geldiğimiz noktadan fazlasıyla memnun olduğumuzu söyleyebilirim.

Projeksiyonumuzun tutarlılığı ve beklentiyi yönetebilmenin tatmini dışında topluluğun erken gerçekleşen samimi ve yoğun ilgisiyle karşılaşmak ve kabaca bir yıllık rakamsal hedefleri ilk üç ay içerisinde gerçekleştirmek ayrı bir mutluluk oldu.

Topluluk geri bildirimleri bizler için altın değerinde desem abartı olmayacaktır. Türün tüketicisi fazlasıyla bilinçli ve tüketim tarzı olarak oyunla birçok yönden etkileşime geçebilen bir yapıya sahip. Buna inanarak attığımız ilk adımdan itibaren, profesyonel topluluk yöneticisi arkadaşlarımızın yanı sıra iki ana geliştirici olarak mecra gözetmeksizin birincil elden toplulukla iletişimde kalmaya çok özen gösterdik. Bu yaklaşım kitlemizin gönlünü daha sıcak tutmaktan ziyade ürünün hayat döngüsüne tüm fikirlerden oluşan bir katkı sunma gayesiyle izlediğimiz bir yol.

New Cycle
New Cycle

Bu doğrultuda toplam 14 küçük güncellememizin, üretim planımız dışında fazlasıyla topluluk geri bildirimleri doğrultusunda gerçekleştirilen düzenlemelerden ve eklemelerden oluştuğunu belirtebilirim. Bu yolu New Cycle hem kitleye hem de bizlere tamamlandı hissiyatı verene kadar bu şekilde izleme taraftarıyım, bu sebeple erken erişimin ne zaman sonuçlanacağı noktasında kesin bir şey söylemek sanki evrene bugünden keskin bir limit belirlemek gibi hissettiriyor.

Daha dolu bir versiyon 1.0 için ilerleyebildiğimiz kadar ilerlemekte ısrarcı olmayı daha uygun buluyorum. 1.0 çıkışı sonrası ise yine farklı modlar ile çeşitlenerek büyümeye yönelik bir planımız mevcut. Belirttiğiniz gibi bugün çok erken olsa da iki ana mod üzerinde yoğun bir çıkış sonrası hazırlığımız mevcut, umuyorum ki gelecekte detayları netleştikçe sizinle paylaşma fırsatı yakalarız.

Lojistik güncellemesi ve deneysel yenilikler

(NT) – New Cycle için yakın gelecek planlarınızdan bahsedebilir misiniz? Oyunun bir – iki yıl arasında bir süre boyunca erken erişimde kalacağını planladığınızı paylaştınız fakat yakın zamanda oyunda neler görebiliriz?

(AG) – Geçtiğimiz haftalarda yayınladığımız ikinci büyük güncelleme içeriği yakın gelecek planlarımızın ve genişleme politikamızın çok başarılı bir örneği oldu. Erken erişimin gerek topluluk yönlendirmesi gerekse bizlerin evreni genişletme arzusuna paralel esneyebileceğini kabul ederek ilerliyoruz.

New Cycle - Lojistik
New Cycle – Lojistik

Deneysel TPS ve FPS modu

Son güncellememiz Dizelpunk temaya mevcut Tren mekaniği yanı sıra aşırı uygun ‘Karayolu ve Araçlar’ eklentisiyle bir miktar öne çıkıyor. Bunun yanı sıra oyun hacmini yaklaşık %14 daha genişleten yeni yapılar, hammaddeler ve yan mekanikler sunuyor. Biz bu genişleme tarzını ‘şehir yönetimi ve koloni yönetimi’ yanımızın tamamlanması olarak yorumluyoruz ve rutin işlettiğimiz bir süreç. Bunun yanı sıra araç ve lojistik ağ yönetimine ek olarak sunduğumuz TPS ve FPS modda araç kullanma gibi küçük eklentilerimizi ise daha deneysel ve türe farklı bir renk katma gayesi olarak ifade edebiliriz.

New Cycle
New Cycle – Lojistik

Yakın gelecekte, özellikle planlanan mekaniklere yine bu tarz dokunuşlar yapacağımızı ve türün örnekleri içerisinde kısmen benzeri olmayan küçük dokunuşları denemeye devam edeceğimizi söyleyebilirim.

“Oyunun büyüklüğü ve maddi imkanlar, zamanlamamıza engel oldu”

(NT) – Oyunun geliştirilme sürecinde sizi en çok zorlayan neydi?

(AG) – Oyunun türü, hedeflediğimiz projenin büyüklüğünün ve finansal kapasitemizden ötürü bazı alanlar için yetkin takım arkadaşı bulamayacağımızı öngörmekteydim, ki öyle de oldu ve yaklaşık 6-7 alanda hiç konumlandırma yapamadan üretime devam etmek zorunda kaldık. Çok zorladı diyemem ancak zaman planlaması açısından doğal olarak bir engel teşkil etti.

(NT) – Son olarak, okuyucularımıza bir sözünüz var mı?

(AG) – Fazlasıyla sıkıcı olabilen modern(!) bir çağın, yine fazlasıyla kötülük barındırdığı bir gerçeklik boyutunda yaşıyoruz. ‘Oyun’ ile bir nebze farklı yolculuklara açılmayı keyifli bulan herkese teşekkür ve selamlarımı iletmek isterim.

Oyun Günlüğü olarak Core Engage
ekibine başarılar diliyoruz.

New Cycle hakkında yeni bilgiler için bizi takip etmeyi unutmayın.

Namık Türk
Oyun Günlüğü Editörü - Samimi bir dille içerik yazmayı çok sever. Ryan Gosling'in "Ben Yazarım" hali.

Comments

Comments are closed.