0

Birkaç aydır kapalı alfa testinde bulunup, oyunun yakından takipçisi olduğum NEODUEL: Backpack Monsters için röportaj konusunda sizler kadar ben de meraklıydım. Demo sürümün yayınlanmasının üzerine kendilerine ulaşıp merak ettiğim soruları ilettim. Ben Namık Türk, Neoduel röportajı ile karşınızdayım. Keyifli okumalar dilerim.

Neoduel
Neoduel

Namık Türk (NT) – Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Sektördeki deneyiminiz, ekibiniz ve hayalleriniz hakkında konuşalım.

DiceHit Games (DG) – Dicehit olarak Ekin Yazılan (Rastabarkan), Bahadır Van(General Baho) ve Jiyan Bilici’nin(Shiky) oluşturduğu çok küçük bir ekibiz. Üçümüzün de ortak özelliği stratejik oyunlara olan yoğun ilgimiz. Oyunların verdikleri imkanın tamamını kullanıp dibini sıyırmayı seven insanlarız 🙂

DiceHit adıyla birleşmeden evvel Bahadır farklı bir oyun firmasında proje yönetiyordu. Jiyan, Koç Üniversitesinde Kimya Mühendisliği master’ı yapıyordu. Ekin ise bir sosyal medya projesinde ekip yönetiyordu. Jiyan bir gün bilim adamı olmak istemediğini söyleyince biz ikimizin de artık kendi fikirlerimizi hayata geçirmek için doğru bir vakit olduğunu düşünüp ortak bir proje çıkartmaya karar verdik. Projemize destek almak amaçlı birçok yere başvurduk, Dora (Rogue Duck Interactive) dönüş yapanlardan birisiydi ve kendisiyle anlaştık, Neoduel maceramız da bu şekilde başlamış oldu.

Uzun vadede üçümüzün de ortak hayali, kendine has çeşitli strateji oyunları üretip uzun soluklu bir indie stüdyo olmak.

(NT) – Autobattler türüne yönelmenizin ardındaki motivasyon neydi? Oyun dünyasında bu türün nasıl bir yere sahip olduğunu düşünüyorsunuz?

(DG) – Üçümüz de strateji oyunlarına fazlasıyla meraklıyız ve arkasındaki matematiği devamlı düşünüp tüm detaylarını kurcalayarak oynuyoruz oyunları. Her platformda oynamadığımız Autobattler sayısı çok azdır. Kendimizi kuvvetli gördüğümüz bir alan ve burada bütünlüklü bir iş çıkartıp sürdürülebilir bir dizayn çıkartabileceğimize inanıyoruz. İlk proje olarak kendimizden emin olduğumuz bir türü kullanmak istedik. Üstüne bir de asenkronik envanter Autobattler’ın gelecekte yeni bir trend olacağını düşündüğümüzden hiç vakit kaybetmeden işe koyulduk 🙂

Neoduel
Neoduel

İstediğiniz zaman oynayın

(NT) – Oyununuzu diğer autobattler oyunlarından ayıran en büyük özellikler nelerdir?

(DG) – Ayırmaktan ziyade daha bütünleştirici özelliklerimiz var. En önemli yanımız asenkronik bir PvP sistemimiz var. Çok fazla örneği olmayan bir tür ama bize çok fazla şey katıyor. Asenkronik olması sayesinde oyunun herhangi bir süre kısıtlaması yok, başka bir oyunla, işlerin arasında, molanda her zaman rahatça rekabetçi bir oyun oynayabiliyorsun. Yeni bir oyuna başlamak için belirli bir süre ayırman gerekmiyor ve hâlâ gerçek oyuncularla eşleşebiliyorsun ve bizce bu bizi diğer alternatiflerden çok güçlü kılıyor.

Bunun yanı sıra temamız çok canlı, karakterler -biz Cosmion diyoruz- çok çeşitli, füzyon sistemimiz var ve oyuna ekstra bir katman katıyor. Bu sayede her seferinde eşsiz, yormayan bir oyun tecrübesi de sunuyor.

(NT) – Oynanış mekaniği nasıl çalışıyor? Oyuncular hangi stratejileri kullanmalı? Oyunda kaç farklı karakter veya birim bulunuyor ve bunların özellikleri nelerdir?

(DG) – En temel mekanik elindeki ekonomiyi, marketteki imkanlarla en iyi şekilde kullanıp her aşamada ayrı bir yapbozu en doğru şekilde çözmek. Bu imkanları çantamızda doğru dizilimle birleştirmek, uygun füzyonları oluşturmak ve bunlara en uygun güçlendirmeleri seçebilmek. Şu anda marketten 70’den fazla birim seçebiliyorsunuz ve füzyonlarla bu sayı 120’yi geçiyor. Bunlar güncel demo sayılarımız ve tam sürüme kadar ikisinin de üstüne katmaya devam edeceğiz. Anlık çok fazla dizilim imkanımız mevcut, bizden bir tavsiye, hepsini keşfedip ortaya özgün bir dizilim çıkartmanın keyfi bir başka oluyor 🙂

“Hileyi önleyebilmek için her ihtimali araştırıyoruz”

(NT) – Oyunun geliştirilme sürecinde karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdi?

(DG) – İlk projemiz olduğundan birçok şeyi yaparken öğrendik o yüzden aslında her günümüz farklı bir zorluktu ama bu konudaki en büyük avantajımız kendimize güvendiğimiz, temelimizin sağlam olduğu bir türü seçmek oldu. Bu sayede motivasyonumuzu hiç kaybetmedik. En büyük zorluğumuzu söylemem gerekirse çevrim içi eşleştirmeli bir oyun yaptığımız için hileyi önleyebilmek için mümkün olan her ihtimali araştırarak ilerliyoruz. Zor, ancak oyuncuları oyuna küstürmemek için en çok üstüne düşmemiz gereken konu.

Neoduel
Neoduel

(NT) – Oyuncu geri bildirimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz ve bu geri bildirimler oyunu nasıl şekillendiriyor?

(DG) – Geri bildirimleri çoğunlukla iki kaynaktan alıyoruz, Discord ve Steam. Testerlarımız sağ olsun verdikleri geri dönüşler ve gönderdikleri buglar oyunu çok daha hızlı, tümüyle çalışır bir hale getirmemizi sağladı.

Detaylı testleri, uzun süreli sağladıkları veriler sayesinde dizilimlerin üstünde çok daha ince eleyip sık dokuyabildik ve ürünün genel kalitesini bir üst seviyeye çıkarttı. Bazen benzer geri dönüşler alsak bile farklı şekilde dile getirmeleri bizim aklımızda bambaşka şeyleri canlandırıyor ve gerçekten hepsi için minnettarız.

Neoduel oynanış rehberi

(NT) – Oyunun görsel tarzı nasıl belirlendi? İlham kaynaklarınız nelerdi?

(DG) – Asenkron Autobattler türünün kendisinde böyle bir eksiklik olduğunu görüp oradaki boşluğu doldurmaya karar verdik. 2D ve farklı bir evrendeki canavarları günümüze taşıyan bir tema istiyorduk ve bunu canlı, günümüz temasında işleyip hiçbir açıdan özgürlüğümüzü kısıtlamamaya karar verdik. Karakterler her zamandan, her görünüşten var, bazıları çok tatlı ve gönül bağı kuruyoruz, bazıları ise görünüşünden bile tehlikeli olduğunu belli ediyor 🙂

Uygun çizerlerle anlaştıktan sonra sanat tasarımımızı yine hem bizim, hem de çizerlerimizin güçlü yanlarını kullanarak daha ortada, herkesin içinden gelerek çıkartabileceği bir tema haline getirdik.

“Neoduel için çok kapsamlı planlarımız mevcut”

(NT) – Oyunun geleceği için ne tür güncellemeler veya yeni içerikler planlıyorsunuz? Mobil veya diğer platformlarda yayınlamayı planlıyor musunuz? Eğer evetse; çapraz platform desteği sunmayı planlıyor musunuz?

(DG) – Oyun hayatta olduğu sürece çok kapsamlı planlarımız mevcut. Yeni birimler, yeni elementler, mekanikler ve hatta sezonlar planladık. Bunların yanı sıra bir sonsuz mod, markette sınırlı vaktin olduğu lobi ile oynadığımız bir mod, tek kişilik PvE modu. Bunların hepsi geliştirilirken bir yandan da devamlı oyunu çeşitlendirecek kozmetikler gelecek. Birçoğunun temeli hazır, sadece ekip olarak temeli tamamlayıp sırasıyla diğerlerini de getiriyor olacağız.

Kontrolcü desteğini daha yeni getiriyoruz, imkan bulursak oyunu mobil ve konsollara çıkartmak için de herhangi bir teknik kısıtlamamız yok. Kesinlikle cross platform olur, olmaması için herhangi bir sebep yok. Sadece muhtemelen mobil sürümünü getirirken yeni bir UI/UX çalışmamız gerekecek, vakti geldiğinde bunları düşünüyor oluruz muhtemelen 🙂

Neoduel
Neoduel

(NT) – Topluluk tarafından oluşturulan içeriklere (modlar, rehberler vb.) nasıl yaklaşıyorsunuz?

(DG) – Normalde kendimiz de farklı oyunlar için içerikler üretiyorduk (Twitch, Youtube) fakat kendi oyununa içerik üretildiğini görmek bambaşka bir hismiş 🙂 Demo daha çok yeni olmasına rağmen birçok içerikle karşılaştık ve bize bunların katkısı büyük. Elimizden geldiğince hepsiyle etkileşime girip iletişimde kalmaya çalışıyoruz. Tüm içerik üreten ve üretecek olanlara şimdiden sonsuz teşekkürler!

Mod ve rehber konusuna gelecek olursak; normalde topluluğun yaptığı her şeye bayılırım fakat rekabetçi bir oyun olduğumuz için modlar konusunda biraz mesafeli olmak gerek. Ancak rehberleri buyrun anlatın dostlar, oyunu keşfederken küçük yardımlar arayan birçok oyuncu mevcut. 🙂

Neoduel demosuna oyunun Steam sayfasından ulaşabilirsiniz.

Neoduel en geç sonbaharda çıkacak gibi

(NT) – Demoyu oyunculara açarken beklentileriniz nelerdi, karşılandı mı? Oyunun çıkış tarihi konusunda ne kadar yol kaldığına dair bir fikir oturdu mu kafanızda?

(DG) – En büyük beklentimiz aslında yüksek sayıda oyuncuyla oyunu test etmekti, oyun gerçekten çok oynandı ve hâlâ oynanıyor, bu da bizi hem çok mutlu etti hem de çok yardımcı oldu. Oyunun çıkışına kadar bir çok hazırlık yaptık ama bir o kadarı da önümüzde. O yüzden tarihi konusunda şimdilik bir yorum yapmayalım ancak yılın son çeyreğine bırakmayız gibi duruyor.

(NT) – Son olarak okuyucularımıza bir sözünüz varsa, ekibinizin bir fotoğrafıyla birlikte paylaşabilir misiniz?

(DG) – Oyunun demosu açık, denemeyen denesin bedava tam sürüm oyun 🙂 İstek listenize ekleyip takip ederseniz bize yardımı çok büyük. Aynı zamanda Discord sunucumuza katılarak veya bize Twitter, Twitch ya da herhangi bir kanaldan ulaşarak dönüş sağlayabilir veya gördüğünüzü beğendiyseniz sadece sohbet de edebilirsiniz 🙂 Ayrıca röportaj için de çok teşekkürler. İyi oyunlar!

Oyun Günlüğü olarak DiceHit Games ekibine başarılar diliyoruz.

Neoduel geliştirici ekip

Neoduel hakkında yeni bilgiler için bizi takip etmeyi unutmayın.

Namık Türk
Oyun Günlüğü Editörü - Samimi bir dille içerik yazmayı çok sever. Ryan Gosling'in "Ben Yazarım" hali.